Szczotki do lokomotyw Zeuke
Moderator: mod-Tabor
-
- Kontakt:
Re: Szczotki do lokomotyw Zeuke
Dzięki! Po punkciku dla wszystkich, co pomogli 

- womo
- Kontakt:
Do tej loki wsadziłem szczotki od BTTB i działała super: http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=5129
A tu czyszczenie: Czyszczonko i smarowanko!
Ja używam denaturatu
A tu czyszczenie: Czyszczonko i smarowanko!
Ja używam denaturatu

Gdyniak pisze:Witaj. Nie powinna benzyna zaszkodzić. Nawet możesz zrobić następująco. Wyjąć silnik podłączyć do niego kable i włożyć go do naczynia z benzyną i już zanurzonego całkowicie w cieczy podłączyć na chwilę (ok 10-15 sekund) do zasilania. Najpierw w jedną później w drugą stronę pracy i silnik powinien się sam dość dobrze oczyścić. Ja, jak mam, zamiast benzyny używam spirytusuPiotrK pisze:Pytanie tylko, czy to akceptowalny pomysł i czy nie zaszkodzi silnikowi? (zwłaszcza benzyna). No cóż jakieś poświęcenie musi być
A po wysuszeniu kropelka oliwki na ośki i chodzi jak nowy. Polecam.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2009, 14:35 przez womo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
@golab
to nie był wynik wyszukiwania, przechodziłem po prostu z kategorii do kategorii i trafiłem na szczotki, więc wkleilem stronę produktu - dziwne to jakieś
Dzięki za odp, zamówię 08875, które nawiasem mówiąc były w 1szym "niby" linku
@Artusch
Wydaję mi się, że tak, jedna w T435 na pewno jest za krótka, a jak w paczce jest 10sztuk to i w innych wymienię... wypróbuję każdy sposób, żeby je ożywić i trochę przyciszyć (ostatnio coraz głośniej jeżdżą
) A na konserwacji się nie znam, więc muszę zrobić wszystko co się da, dlatego...
@Womo
...napisz coś więcej o tym denaturacie
BTW. Nie mam żadnej loki BTTB dla "porównania" wszystko Zeuke
No jeden Kuehn, ale to inna bajka - nówka sztuka ^^
Dzięki panowie za liczne odpowiedzi,
pozdrawiam
to nie był wynik wyszukiwania, przechodziłem po prostu z kategorii do kategorii i trafiłem na szczotki, więc wkleilem stronę produktu - dziwne to jakieś

Dzięki za odp, zamówię 08875, które nawiasem mówiąc były w 1szym "niby" linku

@Artusch
Wydaję mi się, że tak, jedna w T435 na pewno jest za krótka, a jak w paczce jest 10sztuk to i w innych wymienię... wypróbuję każdy sposób, żeby je ożywić i trochę przyciszyć (ostatnio coraz głośniej jeżdżą

@Womo
...napisz coś więcej o tym denaturacie

BTW. Nie mam żadnej loki BTTB dla "porównania" wszystko Zeuke

No jeden Kuehn, ale to inna bajka - nówka sztuka ^^
Dzięki panowie za liczne odpowiedzi,
pozdrawiam
- womo
- Kontakt:
Miałem podobny problem. Rozebrałem loke BTTB wsadziłem szczotki od loki Zeuke i działały, więc zamówiłem BTTB. Zamień szczotki i będziesz wiedział, czy chodzi czy nie w tym modelu.
I przy okazji w denaturat go, od razu będzie żywiej jeździć
.
I przy okazji w denaturat go, od razu będzie żywiej jeździć

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
- golab
- Kontakt:
do tych silniczków szczotki 08875 - linki dalej nie działają
spróbuj wkleic strone produktu, a nie wynik wyszukiwania 

-
- Kontakt:
wklejam bezpośrednie linki, żeby znów jakiś bubel nie wyskoczył:
1szy: http://www.tillig.com/cgi-bin/tillig.pl ... tml&suche=
2gi: http://www.tillig.com/cgi-bin/tillig.pl ... tml&suche=
No na stronce zeuke.nl opisującej modele tej firmy faktycznie pisze E499 - Zeuke/Gutzold, ale na silniczku jest symbol Zeuke, silnik ma numer 5025:

W przypadku T435, V180 i E94 sinik ma numer 5022:

A silnik w BR81 ma wymazany napis, więc nie jestem w stanie powiedzieć jaki to model. Jest trochę większy od pozostałych, ale wydaje się, że szczotki będą pasować takie jakie są np. w V180
Generalnie rzecz biorąc zastanawiam się, czy nowe szczotki do tych silników powinny mieć wyprofilowaną wklęsłość, czy powinny mieć kształt prostopadłościanu, a wklęsłość wyrabia się z czasem od wałka o który ocierają (na 1szej i 2giej fotce jest zamieszczona używana szczotka)...
Pozdrawiam,
Łukasz
P.S Sorki za jakość fotek, ale fonem o tej godzinie trudno o lepsze
@admin
Proszę o wykasowanie posta powyżej, przypadkowo za wcześnie kliknąłem "wyślij"
1szy: http://www.tillig.com/cgi-bin/tillig.pl ... tml&suche=
2gi: http://www.tillig.com/cgi-bin/tillig.pl ... tml&suche=
No na stronce zeuke.nl opisującej modele tej firmy faktycznie pisze E499 - Zeuke/Gutzold, ale na silniczku jest symbol Zeuke, silnik ma numer 5025:

W przypadku T435, V180 i E94 sinik ma numer 5022:

A silnik w BR81 ma wymazany napis, więc nie jestem w stanie powiedzieć jaki to model. Jest trochę większy od pozostałych, ale wydaje się, że szczotki będą pasować takie jakie są np. w V180
Generalnie rzecz biorąc zastanawiam się, czy nowe szczotki do tych silników powinny mieć wyprofilowaną wklęsłość, czy powinny mieć kształt prostopadłościanu, a wklęsłość wyrabia się z czasem od wałka o który ocierają (na 1szej i 2giej fotce jest zamieszczona używana szczotka)...

Pozdrawiam,
Łukasz
P.S Sorki za jakość fotek, ale fonem o tej godzinie trudno o lepsze

@admin
Proszę o wykasowanie posta powyżej, przypadkowo za wcześnie kliknąłem "wyślij"
Ostatnio zmieniony 16 lis 2009, 10:44 przez ŁukaszTT, łącznie zmieniany 1 raz.
- golab
- Kontakt:
Ja to bym sie nie sugerował modelem loki (E499 to teoretycznie Gutzold, a ten wg Modelmanii ma inne szczotki), tylko zobaczył jakie są silniczki ...
Linki które wkleiłeś u mnie nie działaja ...
Linki które wkleiłeś u mnie nie działaja ...
-
- Kontakt:
Szczotki do lokomotyw Zeuke
Witam!
Przypomniałem sobie, że wypadałoby po 40latach zmienić w moich lokomotywach produkcji jeszcze Zeuke szczotki i w związku z tym mam pytanko:
czy te będą na pewno dobre?
kliknij tutaj
Jest napisane, że nadają się do BTTB, więc myślę, że i do Zeuke, ale na wszelki wypadek wolę zapytać
Tak z wyglądu to jeszcze te niby pasują, ale jakoś mniej
W razie co to chcę wymienić szczotki w takich lokach: E499, V180, T435, BR 81 i ew. E94
Złożyłem w MM niedawno zamówienie i zanim mi je wyślą wolałbym zdążyć uaktualnić je o ww. szczotki, dlatego proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam,
Łukasz
Przypomniałem sobie, że wypadałoby po 40latach zmienić w moich lokomotywach produkcji jeszcze Zeuke szczotki i w związku z tym mam pytanko:
czy te będą na pewno dobre?
kliknij tutaj
Jest napisane, że nadają się do BTTB, więc myślę, że i do Zeuke, ale na wszelki wypadek wolę zapytać

Tak z wyglądu to jeszcze te niby pasują, ale jakoś mniej

W razie co to chcę wymienić szczotki w takich lokach: E499, V180, T435, BR 81 i ew. E94
Złożyłem w MM niedawno zamówienie i zanim mi je wyślą wolałbym zdążyć uaktualnić je o ww. szczotki, dlatego proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam,
Łukasz