Cyfryzacja BR103 (V36) Tilliga - problem z upchnieciem deka.

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Xen
Kontakt:

Re: Cyfryzacja BR103 (V36) Tilliga - problem z upchnieciem deka.

Post autor: Xen »

Gdyby ktoś jeszcze był zainteresowany diodami to są to diody stąd:
http://www.dccsupplies.com/shop/index.p ... 260_26_161
Wyglądają tak (zdjęcia robione "po ciemku", bez światła i lampy błyskowej):
Obrazek Obrazek

lokomotywa wygląda tak (nie wpycham czterech zdjęć a tylko dwa z "odwrotnymi" kolorami):
Obrazek Obrazek

Jeżeli ktoś chce oprócz opisu podłączenia oświetlenia jeszcze jakiś szczegółowe środka lokomotywy to proszę napisać. Jakoś się zbiorę żeby ją otworzyć (zamykanie z układaniem kabelków jest strasznie wkurzające) i zrobię fotki.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2010, 08:08 przez Xen, łącznie zmieniany 1 raz.
Xen
Kontakt:

Tylko że to wyłącznie "białe" oświetlenie. Wtedy kabelki są tylko po 2 na każdą stronę.
golab pisze:Chętnie się przyjrzę sposobowi wykonania oświetlenia.
W takim razie najpierw opisowo:
Diody 3 mm, bipolarne, ciepły biały/czerwony, oczywiście o wspólnej anodzie (a nie katodzie jak napisałem w poście wcześniej). Do wspólnej anody podłączany poprzez rezystor czarny/niebieski (w zależności od dekodera) kabelek. Kabelki do oświetlenia przód/tył (biały/żółty) bezpośrednio do nóżek katody (właściwie katod) odpowiednio dla koloru i umiejscowienia diody przód/tył. Niestety tego typu diody jako smd nie występują...
Całość podłączenia to 12 kabelków do diód + 4 rezystory.
W przypadku BR103 tylne diody bez problemu zmieściły się pod silnikiem, problem był z przednimi które mają zbyt dużą średnicę żeby się zmieścić pod obudową i trzeba je było spiłować na płask do grubości ok 2 mm.
Żeby ułatwić montaż kabelków z kawałków płytki jednostronnej zmontowałem coś w kształcie "stoliczka" - większa płytka z doklejonymi po bokach mniejszymi płytkami. Do bocznych płytek doprowadzone kabelki z dekodera biały/żółty i przylutowane rozprowadzenia tychże kabelków do poszczególnych diód. Na większej płytce przygotowane ścieżki pod przylutowanie czarnego/niebieskiego kabla i podłączenie go poprzez rezystory do kabli przylutowanych do anod poszczególnych diód.
"Stoliczek" ustawiony na balaście, nad wałem (na zdjęciu jeszcze nie przyklejony do balastu wisi nad nim na kablach). I to właściwie cała instalacja oświetleniowa.
Przy dekoderze z dodatkowym wyjściem funkcyjnym bez problemu uda się zrobić podobną z niezależnie włączanym oświetleniem z przodu i z tyłu.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2010, 14:19 przez Xen, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

Chętnie się przyjrzę sposobowi wykonania oświetlenia.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2010, 08:37 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
Xen
Kontakt:

Po pół roku przerwy udało mi się skończyć cyfryzację BR103.
W loku oprócz dekodera zostały upchnięte 4 diody dwukolorowe o wspólnej katodzie (rezystory smd bo większe już nie weszły...) dajce zmienne oświetlenie żółte/czerwone. Niestety ze względu na użyty dekoder bez wyjść funkcyjnych oświetlenie przednie i tylne nie jest niezależne. Wszystko wepchnięte w małego loka wygląda tak:
Obrazek
Przewody oświetlenia wpuszczone w mały "stołeczek" z płytki ułożony na balaście (na tym "stołeczku" również rezystory) i stąd rozprowadzone do diód. Tylne diody włożone w tuby z folii aluminiowej, przednie diody zeszlifowane w celu spłaszczenia i przyklejone do obudowy zębatek. Same reflektory rozwiercone, pomalowane na srebrno i zalane Kristal Clerem. Zdjęcia gotowego loka spartoliłem bo lampa błyskowa "zgasiła" na nich światło reflektorów. Muszę zrobić nowe.

Efekty cyfryzacji BR103:
Jak na razie pozbyć się szarpania przy prędkości poniżej 10% się nie udało. Przyczyną jest mechanika loczka - bo silnik odłączony od mechanizmu jezdnego działa płynnie. Sam loczek paskudny w cyfryzacji - bardzo mało miejsca, po scyfryzowaniu bardzo czuły na wszelkie problemy z torami - tam gdzie BR106 porusza się płynnie i bez najmniejszych problemów na dowolnie małej prędkości (pełza bo jazdą tego się nazwać nie da) BR103 gubi regularnie prąd. Wygląda jakby był za lekki :shock: i reagował na najmniejsze nierówności torowiska. Po obciążeniu dodatkowym balastem zachowanie skokowo ulega poprawie - tyle że znalezienie miejsca na ten dodatkowy balast pod obudową jest ogromnym problemem. Efektu pełzania przy minimalnej prędkości nie da się w ogóle osiągnąć - mam wrażenie że dekoder musi przyłożyć sporą moc żeby w ogóle ruszyć silnik starej konstrukcji.

Subiektywna ocena DCX75:
Do loków nowej generacji takich jak BR106; BR52 (nowej rewizji); BR01 (najnowszej wersji) - bardzo dobry. Malutki, "zimny", działa wyśmienicie praktycznie bez ingerencji w ustawienia.
Do cyfryzacji loków nie przystosowanych do DCC takich jak BR103 - wrażenia mieszane. Odnoszę wrażenie że nie potrafi skompensować nierównomiernej pracy niezbyt precyzyjnej mechaniki loka.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2010, 22:22 przez Xen, łącznie zmieniany 1 raz.
Xen
Kontakt:

W końcu znalazłem czas na ostateczne podłączenie i wypróbowanie dekodera.

Dekoder bez problemu wszedł nad silnik pomimo podklejenia pomiędzy nim a silnikiem dodatkowej przekładki (bałem się że wirnik silnika będzie tarł o spód izolacji dekodera) - ten dekoder jest faktycznie malutki i cieniutki :-) Przez około 30 min. ciągłej pracy dekoder praktycznie w ogóle nie nagrzał ! Nic a nic ! Lokomotywa rusza od 3 % szybkości.
Natomiast, niestety, przy szybkościach do 10 % ten ruch jest szarpany - tak jak było opisywane w temacie http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=1706. Przyczynę znalazłem bez problemu - w nowiutkim, przesmarowanym ale nierozbieranym mechanizmie wyraźnie występuje w jednym miejscu obrotu większy opór :? Po dodatkowej porcji smaru podanego w zębatki opór trochę zmalał, skoki również stały się mniej zauważalne ale jeszcze są. Na razie nie będę rozbierał mechanizmu - spróbuję wyeliminować problem ustawieniami dekodera.
Ciekawy jestem jak taki sam dekoder spisze się w BR106 która mechanicznie sprawia wrażenie znacznie lepiej wykonanej.

Żeby, przy montażu LED-ów być pewnym co robię, pomierzyłem napięcie podawane z dekodera na zasilanie świateł i przeżyłem "delikatne" zdziwienie. Do oświetlenia idzie 5 V a nie tak jak się spodziewałem wyprostowane 12 V. Wydawało mi się, że wszelkie opisy montażu oświetlenia pod DCC sugerowały raczej wyższe napięcia - bezpośrednio pochodne do napięcia zasilania. Sprawdzałem kilka razy, podejrzewając że coś skopałem przy pomiarach, sprawdzałem nawet czy tam jest na pewno "wyprostowane" i jak bym nie mierzył to ze zmiennych 12 V w szynach na oświetlenie idzie stałe 5 V.
Cóż pozostaje mi tylko zaopatrzyć się w rezystory odpowiednie do tychże 5 V bo wszystkie które mam maja rezystancję obliczoną dla napięcia 12 -18 V podawane na wyjściu do oświetlenia.
Ale przynajmniej jestem pewien, że dioda zabezpieczająca przed napięciem zwrotnym i prostownik nie są potrzebne. A to duużo znaczy bo miejsca w lokomotywce co kot napłakał...
Ostatnio zmieniony 31 sie 2009, 11:35 przez Xen, łącznie zmieniany 1 raz.
Xen
Kontakt:

No to już wiem na czym stoję.
Dzieki :-)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Ja się doczytałem, że:
- 2 verstärkte Funktionsausgänge
- 4 verstärkte Funktionsausgänge in der Vollversion DCX75V
czyli :
- 2 wyjścia funkcyjne (rozumiem: żółty i biały do lamp),
- 4 wyjścia funkcyjne w pełnym DCX75V czyli z dodatkowymi wyprowadzeniami (jak np: DCX 51-2).
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Z rysunku w Pdf-e wynika ,że jakieś 2 wyjscia ( na rysunku lampy)na brązowych to to ma. Ale nie traktuj tego jak wyrocznie :)
Xen
Kontakt:

To ja juz nic nie rozumiem :(
Czyli te które opisane są jako "dwufunkcyjne" de facto obsługują tylko F0 i są tak naprawdę "zerofunkcyjne" ?
Czy ktoś władajacy językiem Goethe-go mógłby zjarzeć w to co producent napisał o funkcjach DCX75 i stwierdzić czy to też taki "zerofunkcyjny" dekoder ?
http://www.tran.at/Produkte/DCX75.htm
http://www.tran.at/Dokumentation/DCX75.pdf
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Xen pisze: dwufunkcyjny.
Nie dwu..., a ZERO-funkcyjny, bo oświetlenie przód/tył to jest F0, tylko przewody muszą być dwa.
Prawdziwe wyjścia FUNKCYJNE zaczynają się od F1 (zielony) i F2 (fiolet). Zobacz np: TU.
:)
Xen
Kontakt:

Acha czyli taki mały "zabieg marketingowy" producentów... No to zagapiłem się i nie zorientowałem się na czym polega wszechobecność w dekoderach dwóch wyjść funkcyjnych...
Co prawda to nie Kuehn a CT-elektronik ale też, w tej wersji, dwufunkcyjny.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Xen pisze:... gdzie są wyprowadzenia tychże wyjść na dekoderze. ...
Rozumiem, że chodzi Tobie o wyprowadzenia F1, F2 itd ??
A kto Tobie powiedział że w tym dekoderze są ?? !!
Masz TU dane deków Kuehn'a. W sekcji Funktionsausgange, wiersz Anzahl masz ilości wyść funkcyjnych.
Dla rodziny N025 masz liczbę wyjść : 2 (tzn F0 przód/tył czyli żółty i biały) i ...koniec.
Xen
Kontakt:

Niestety w BR81 prześwity to głównie szczeliny w pudle lokomotywy z przodu od LED-ów :-(

Polutowałem dekoder do lokomotywy - BR103 - nawet łatwo poszło :-) Jedyny zgrzyt to lutowanie do silnika "na krzyż" - tak jest polutowane i oryginalne zasilanie. Zostało "tylko" zrobić oświetlenie... Najchętniej bym podłączył czerwone lampy tylne do wyjść funkcyjnych dekodera. Tyle że nie mogę się zorientować gdzie są wyprowadzenia tychże wyjść na dekoderze. W instrukcji nie ma obrazkowo, a opisu ani po niemiecku ani po francusku nie jestem w stanie "strawić"...
Wydaje mi się że te wyprowadzenia to te "piny" w kółkach:
Obrazek
ale nie jestem pewien...
Ostatnio zmieniony 23 lip 2009, 07:48 przez Xen, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Trening czyli rewitalizacja BR81 BTTB

drlukasz pisze:..."do tyłu" nie świeci...
...ale bokami, w dół, na tory to owszem.
:lol:
Wszystko oczywiście zależy o zastosowanego rozwiązania. Pomalowanie na czarno jest proste i pozwala zniwelować wiele prześwitów w prosty sposób.

Np w BR01 lampy przednie przerobiłem tak, że przykleiłem SMD od tyłu reflektora, który wcześniej przewierciłem na wylot (oraz został skrócony światłowód).
Struktura LED pięknie weszła w rozwiercony z tyłu reflektor, a ceramika oparła się o tylną część reflektora. Całość tylko poprzez pomalowanie czarnym została uszczelniona by reflektor świecił tylko przez przedni otwór. W tym przypadku nie wyobrażam sobie innego sposobu.
:P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”