Zasilacz kolejki problem

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Re: Zasilacz kolejki problem

Post autor: Ciamosław »

Zapala się lampka sygnalizująca zwarcie, a żeby się silnik palił to nic o tym nie wiem, zwarcia mi się zdarzały ale nic się nie paliło.
gajos
Kontakt:

Post autor: gajos »

a jak zachowuje się FZ1 w przypadku zwarcia? bo słyszałem że potrafi spalić napęd w lokomotywie.
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

lopi pisze:W razie usterek Fz1 łatwo się naprawia tak ?
Zacznijmy od tego, że jak trafisz dobry egzemplarz i sam też będziesz o niego dbał, to żadnych usterek nie będzie. Mi się nie zdarzyło żeby Fz1 się zepsuł. Przyznam się że nawet raz mi spadł z wys. jakiś 40 cm (stołek z Ikei) ale nie zrobiło to na nim żadnego wrażenia, wciąż działa.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2008, 20:41 przez Ciamosław, łącznie zmieniany 1 raz.
Furia
Kontakt:

Post autor: Furia »

Fz1 naprawia sie bardzo łatwo, wszystko jest dość proste i przejrzyste. poza tym, jedyne możliwe uszkodzenie to złamanie czegoś, albo odlutowanie. wszystko co da sie złamać, da się zastąpić czymś nowym, bądź porostu skleić ;) ze swoim miałem wiele przygód, zdarzyło mu się nawalić, ale naprawa zajmowała maks 30 minut, bez żadnych części ;)
lopi
Kontakt:

Post autor: lopi »

a co powiedział byś na zasilacz Roco też jest dobry i można go porównać do Fz1 ? Powiedzcie mi czy podaje dobre parametry Roco 0-15V 1.2A Jak jest z pracą ,można go porównać do Fz1 ? A może jakiś schemacik na zasilacz kolejkowy tak 0-12V 1.2A mniał by ktoś pod ręką ??
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

lopi pisze:W razie usterek Fz1 łatwo się naprawia tak ?
No nie !
Dziś już nikt nie produkuje do niego części zamiennych ....
:/

Zakup: Allegro
lopi
Kontakt:

ArturSch to jednak wezmę ten Fz1 ale teraz krucho stoje bo niepotrzebnie sie wykosztowałem na mehano teraz załuję :( gdzie kupię odrazu ( nie allegro ) i za ilę Fz1 ?

W razie usterek Fz1 łatwo się naprawia tak ?

A może podał byś mi jakiś schemat zasilacza tak 12V DC i 1.2 A
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

lopi pisze:... info o zasilaczu FZ1
Fz 1, w środku duże solidne trafo, prostownik selenowy, regulacja napięcia poprzez zmianę ilości zwojów wtórnego (ślizgacz po uzwojeniu wtórnym), bezpiecznik termiczny na bimetalu.
Proste jak budowa cepa, duży zapas mocy (ładowałem nim akku w dużym fiacie 3-4 A !!).
:P
lopi pisze:... czy jak bym kupił zasilacz impulsowy stabilizowany 12V i 1A
Jak już chcesz się bawić samemu to poszukaj w Necie schematy specjalizowanych zasilaczy do kolejek i taki lepiej zbudować niż adoptować coś innego.
lopi
Kontakt:

ArturSch tak mniał radiator i mimo to przegrzewał się.... Może mi ktoś podać info o zasilaczu FZ1 albo odpowiedzieć na pytania z mojego poprzedniego posta ? Bardzo mi na tym zależy
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

lopi pisze:... bo był LM317T ...
Bez jaj !! Ten POWINIEN spoko wytrzymać !!
A jest tam jakiś radiator ??
Bo te 1,5 A to z radiatorem, może odpadł i wtedy struktura scalaka szybko się nagrzewa, a zabezpieczenie termiczne go odstawia (tymbardziej w małym pudełku, a nie w wolnej przestrzeni).
lopi
Kontakt:

No właśnie o to w tym chodzi ze stabilizator napięcia się przegrzewa wymieniłem go dziś na LM350 (niby do 3A ma wytrzymywać ) bo był LM317T ( jest niby do skrajnie 1.5 A ) No i fakt jest taki ze teraz LM350 wytrzymuje dłużej tzn nie nagrzewa się tak szybko ale jednak to robi i nadal się wyłancza. Mam pytanie czy jak bym kupił zasilacz impulsowy stabilizowany 12V i 1A na Output oczywiście udźwignoł by wtedy ten stabilizator i nie przegrzewał by się ?
Czy może jednak twierdzicie że najlepiej kupić FZ1 jest w/g was najlepszy ? Nie będzie problemów z nim ??
fox
Kontakt:

Post autor: fox »

Na 99% przyczyną jest przeciążenie - 0,4A to spokojnie pociągnie nawet mała lokomotywa w TT. Pewnie w środku regulatora siedzi układ stabizlizatora regulowanego i wyłącza się bo zadziałało w nim zabezpieczenie termiczne.
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

Jak na mój gust to w opisanym przypadku różnica amperażu nie jest problemem, bo przecież fakt, iż zasilacz daje 1,6A, a regulator ma 400mA nie oznacza, że zasilacz "pompuje" do sterownika za dużo prądu. Zasilacz zawsze powinien mieć wydajność nie mniejszą niż pobór odbiornika. Ja bym raczej podejrzewał za duży pobór prądu przez jeżdżący tabor. Napisz może jakimi lokami jeździsz i czy np. masz skład z oświetleniem.
Furia
Kontakt:

Post autor: Furia »

raczej wymiana czegokolwiek nic nie da. nie orientuje się za bardzo w tym zasilaczu, ale patrząc na jego wymiary jedyną opcją jest zaadaptowanie innego transformatora (zewnętrznego). choć... lepiej i tak kupić FZ1, da się go kupić za jakieś 30 zeta, a o prąd nie trzeba się martwić. poza tym jest banalny w naprawie. gorąco polecam ;)
lopi
Kontakt:

części elektroniczne to akurat nie problem mam do nich dostep nieograniczony wręcz tylko właśnie co trzeba wymienić aby mogł on pracować na 1.6A DC bo sterownik fabrycznie jest 400mA DC
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”