Spolszczenie gagarina czyli przeróbka ST44 002 od ROCO
Moderator: mod-Tabor
-
- Kontakt:
Re: Spolszczenie gagarina czyli przeróbka ST44 002 od ROCO
U mnie na razie temat stoi bo czekam na trawione numery.
- golab
- Kontakt:
korzystając z przymiarki do przemalowanek właśnie jestem świeżo "po zmywaniu"
oryginał BR 132 - zmyty M62 (czeka na malowanie ORLEN KolTrans) - zmyta identyczna BR132 (czeka na malowanie PMT)
oryginał BR 132 - zmyty M62 (czeka na malowanie ORLEN KolTrans) - zmyta identyczna BR132 (czeka na malowanie PMT)
-
- Kontakt:
Nie kłócę się. Pewnie masz rację.
Tak czy siak wszystko było zmyte i to kilka razy
Tak czy siak wszystko było zmyte i to kilka razy

- golab
- Kontakt:
Mam w domu zmytą budę ROCO po M62 Rail Polska - jest z czerwonego (bordowego) tworzywa, ale na tym była tez czerwona farba. Nikt nie nakłada oznaczeń bezpośrednio na plastik.
Finalnie to i tak kwestia jakości obróbki, przy nie zmytej farbie co najwyżej wyjdzie bardziej "plastelinowato" i tyle. Goła buda pomalowana primerem 1000 jest dokładniejsza niż pomalowana podkładem na farbę.
Finalnie to i tak kwestia jakości obróbki, przy nie zmytej farbie co najwyżej wyjdzie bardziej "plastelinowato" i tyle. Goła buda pomalowana primerem 1000 jest dokładniejsza niż pomalowana podkładem na farbę.
-
- Kontakt:
Napisz na priv ,damy radę
pozdro P W 

-
- Kontakt:
Może napisałem niezrozumiale.
Obudowa jest cała z zielonego plastiku.
Na tym jest szara farba na dachu i żółty pasek na boku budy +numery.
Raczej nie była malowana na zielono. A jeśli była to kolor był bardzo zbliżony do koloru plastiku.
Obudowa jest cała z zielonego plastiku.
Na tym jest szara farba na dachu i żółty pasek na boku budy +numery.
Raczej nie była malowana na zielono. A jeśli była to kolor był bardzo zbliżony do koloru plastiku.
- golab
- Kontakt:
to wszystko o czym piszesz to farba ... Przecież plastik budy nie jest na dachu szary, a na budzie zielony ...
-
- Kontakt:
Roco ma plastik zielony, na nim żółty pasek i szary dach.
- golab
- Kontakt:
zielony to chyba lakier tilliga ... i oznaczenia na nim ...
-
- Kontakt:
Zmyłem:) Do gołego zielonego plastiku
- golab
- Kontakt:
Fajnie. Dlaczego nie zmyłeś oryginalnego lakieru ? Każda dodatkowa warstwa zalewa detale.
-
- Kontakt:
Kolejna mała odsłona.
Krótki opis zmagań.
Wyszpachlowałem model Mr. Dissolved Putty i pomalowałem podkładem MR Hobby 1500.
Niestety podkład uwidocznił braki w szpachli. Dodatkowo sam podkład sprawiał wrażenie ziarna. Zmyłem wszystko zmywaczem wamodu do farb akrylowych, wyszpachlowałem, wyszlifowałem na nowo i pomalowałem znów podkładem.
Znów problem z ziarnem. Dodatkowo zmywacz wyżarł szpachlę.
Robiłem tak kilka razy. Za każdym razem brakowało gdzieś szpachli.
Dodatkowo tak się zapaliłem do szlifowania, że w paru miejscach przez nieuwagę zeszlifowałem za dużo (ramki przy oknach, gdzieś tam o ryfel chwyciło itd).
W końcu wszystkie miejsca wątpliwe zalałem klejem cjano-akrylowym (potocznie zwanym kropelką).
Pomalowałem wszystko jasnym szarym revelem a potem kolory. Numery podam później bo teraz nie pamiętam.
Niestety popełniłem kolejny błąd.
Za szybo przylepiłem taśmę na dach i po skończonej robocie zostały ślady. Niezbędna była poprawka ale teraz już jest nieźle. Aczkolwiek kolejny bład to za szeroki pomarańczowy pas na dole. Powinien iść równo z górną granicą gniazda sprzęgu. Dość sporym wyzwaniem jest równe, przyklejanie wąskiego paska 0,4mm taśmy do maskowania.
To na razie tyle.
Za jakiś czas kalkomanie i numery z blaszek o ile uda się je zdobyć.
Krótki opis zmagań.
Wyszpachlowałem model Mr. Dissolved Putty i pomalowałem podkładem MR Hobby 1500.
Niestety podkład uwidocznił braki w szpachli. Dodatkowo sam podkład sprawiał wrażenie ziarna. Zmyłem wszystko zmywaczem wamodu do farb akrylowych, wyszpachlowałem, wyszlifowałem na nowo i pomalowałem znów podkładem.
Znów problem z ziarnem. Dodatkowo zmywacz wyżarł szpachlę.
Robiłem tak kilka razy. Za każdym razem brakowało gdzieś szpachli.
Dodatkowo tak się zapaliłem do szlifowania, że w paru miejscach przez nieuwagę zeszlifowałem za dużo (ramki przy oknach, gdzieś tam o ryfel chwyciło itd).
W końcu wszystkie miejsca wątpliwe zalałem klejem cjano-akrylowym (potocznie zwanym kropelką).
Pomalowałem wszystko jasnym szarym revelem a potem kolory. Numery podam później bo teraz nie pamiętam.
Niestety popełniłem kolejny błąd.
Za szybo przylepiłem taśmę na dach i po skończonej robocie zostały ślady. Niezbędna była poprawka ale teraz już jest nieźle. Aczkolwiek kolejny bład to za szeroki pomarańczowy pas na dole. Powinien iść równo z górną granicą gniazda sprzęgu. Dość sporym wyzwaniem jest równe, przyklejanie wąskiego paska 0,4mm taśmy do maskowania.
To na razie tyle.
Za jakiś czas kalkomanie i numery z blaszek o ile uda się je zdobyć.
-
- Kontakt:
Jeszcze znalazłem sobie taką pomocną stronkę.
Wpisuje się kolor np z palety RAL a on znajduje farbę odpowiadającą (lub kilka najbardziej zbliżonych).
http://scalemodelpaintfinder.com/
Wpisuje się kolor np z palety RAL a on znajduje farbę odpowiadającą (lub kilka najbardziej zbliżonych).
http://scalemodelpaintfinder.com/
-
- Kontakt:
Tak samo mi się wydaje, że ral 7031 lokomotyw w IV i V ep to trochę jednak za ciemny.
Ale ja się nie znam
Ale ja się nie znam

- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Są tam pewne nieścisłości w tym opracowaniu. Np. Zmiana kolorystyki z wycofaniem malowania ścian czołowych lokomotyw na żółto to 2002 a nie 2000 rok.
Trzeba jednak dodać, że jest to bardzo szerokie opracowanie kolorystyki stosowanej na kolei.
Trzeba jednak dodać, że jest to bardzo szerokie opracowanie kolorystyki stosowanej na kolei.