wlodar pisze: ↑28 sty 2023, 21:27@Tadeusz, Scio, Krzysztof: obejrzałem przed chwilą dokładnie moją BR52 (kupowałem ją w okolicach 2010 r.) i nic się z nią nie dzieje. Możliwe, że jakaś partia była skopana, a to by sugerowało że BR42/Ty43 wcale nie musi być schrzaniona.
Obyś miał rację, choć fizykę trudno oszukać.
Stop ZnAl, stosowany w takich odlewach, ma doskonałe właściwości odlewnicze, ale ulega szybkiemu procesowi starzenia. Cechą tego procesu jest to, że zachodzi w całej objętości stopu, a nie tylko na powierzchni jak w przypadku korozji. Objawami starzenia ZnAl-u jest puchnięcie (zmiana kształtu i objętości), zwiększona kruchość, a w końcowej fazie - przyjęcie konsystencji mączki. Proces jest nieodwracalny, a wśród czynników przyśpieszających starzenie jest m.in. wilgoć oraz niska temperatura.
Oczywiście są różne odmiany ZnAl-u, lepsze i gorsze, różniące się składem i domieszkami. Ale sądzę, że księgowi Tilliga zadbali o to, żeby modele były odlewane z odmiany najtańszej...
W takiej sytuacji wystarczyło, że kontener z partią ram do Ty2 postał za długo na mrozie. I niestety, taki los może dotknąć dowolną inną partię produkcyjną.