Witam
Jako, że wiele osób pyta jak robię kalki to pokażę - magi w tym nie ma
zresztą dawno mówiłem Witkowi, że muszę napisać ale wciąż brak czasu
Jako, że mam mało czasu i nie mam tygodnia na naukę programów dedykowanych natomiast worlda i painta obsługuję jak większość to postanowiłem skorzystać z tego co wiem. Tych kilka funkcji mi wystarcza, przeraża mnie ilość ikonek w programach dedykowanych gdzie nie wiem co nacisnąć
Pewnie kiedyś się skuszę ale na razie w domu dla moich potrzeb jest ok
1. Papier- kupiłem w chinach na alli biały i przezroczysty. Jak widać idą święta więc ceny wzrosły, albo vat ich nasz dogonił.(kupowałem za 67zł -20 kartek) Kupiłem papier do drukarek atramentowych ale są i do laserowych jak ktoś potrzebuje
przezroczysty taki -
https://pl.aliexpress.com/item/10050019 ... 5c0fJlkXT9
I biały już nie wiem jaki, pełno tam tego jest.
2. jak mamy papier znajdujemy zdjęcie które nas interesuje. Mi przypadło do gustu zdjęcie z reklamy tyskiego, i właśnie taka naczepa będzie u mnie następna

Wybieram zdjęcia z których da się wyciąć obszar podobny do naczepy.
3. Zdjęcie otwieramy w Paincie i zaznaczamy obszar który mnie interesuje. Ja z doświadczenia wiem, że to będzie mniej więcej tyle i kopiuję to:
4 Otwieram worda ( ja mam openofisa coś tam) i robimy wklej. Gdy mamy zdjęcie klikamy na nie i w rozmiarach wstawiamy wymiar naczepy herpy 11.4cm długa i 2.3 wysoka. Robię 2.4 aby móc spokojnie ją ułożyć reszta się przytnie.
5. Przesuwam do boku robię kopiuj na tym obrazku potem wklej (wkleja na ten sam obrazek) łapię przeciągam i mam już na obie strony.
6. Napisy często zmieniam w paint horyzontalnie jeśli chcę mieć znak naprzykład z przodu. Wtedy kopiuję wklejam, wracam do painta obracam kopiuję i wklejam aby cały czas mieć ten sam obszar roboczy jak tutaj:
7 I tak całą stronę albo ile potrzebuję. Grafika po grafice znaczek po znaczku. Kopiuję i zmieniam rozmiary w wordzie napisów które potrzebuję ...
8. Potem drukowanie na drukarce. Wybieram papier do kalkomanii i najlepszą jakość wydruku. Jak się pomylę bo się śpieszę to mam dwa. Dobry i do śmieci. Tak jak tutaj szybko, szybko bo chcę na już i nie ustawiłem ustawień

Czarna scania już czeka
9. Potem czekam dzień, lakieruję lakierem akrylowym 2-3 razy. Znowu odczekuję dzień i zaczynam kłaść na modele. Znowu dzień lakier na model i można się już cieszyć
Często psuję i mi nie wychodzą albo się śpieszę i na własne życzenie je psuję bo za szybko lakieruję i potem popłyną na modelu. Ale warto spróbować. Plus taki, że mamy modele jakie chcemy a nie jakie są w sprzedaży. A, że czasami gorsze lub nie tak dopieszczone jak firmowe to trudno.
Na pewno można to robić lepiej i szybciej. Ja na razie jestem na tym poziomie i już powoli zaczynam grzebać w bardziej złożonych programach (wciąż bez sukcesu

) Jak ktoś ma ochotę krytykować to proszę bardzo. To poradnik dla takich jak ja czyli nie informatyków chcących w prosty i łatwy sposób mieć swoje kalki.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru
Ps. Na przezroczystych nie ma białego tła. No i białego nie da się wydrukować.