Moduły BM-1 i BM-2

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 9368
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Podziękował;: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy
Kontakt:

Re: Moduły BM-1 i BM-2

Post autor: ArturSchŁ »

ABC z innej beczki.
Ciekawa funkcjonalność w dekoderze PIKO (SmartDecoder XP 5.1) wykorzystująca moduł hamowania ABC (Lenz'a):
:arrow: możliwość jazdy wahadłowej,
tzn dojeżdżamy do końca toru, automatycznie stajemy, po czym następuje zmiana kierunku jazdy i ruszamy z powrotem (34:40 - 35:20 bez napisów):

:arrow: https://youtu.be/6_zkmmoGiAs

ABC Lenz od 19:07, wcześniej system Marklin.

:arrow: https://youtu.be/g3XtENFpWM8?t=1144

:idea: Załącz wyświetlanie napisów automatycznie tłumaczonych na polski.
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1519
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Podziękował;: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy
Kontakt:

Re: Moduły BM-1 i BM-2

Post autor: wicy »

ABC to nie tylko CV27. DigiTools nie znam, ale Zimo ma konfigurację ABC jeszcze na czterech innych CV-kach. Przepatrz dobrze instrukcję.
-----------------------
Pozdrawiam, Witek
Awatar użytkownika
Przemo_TT
Posty: 37
Rejestracja: 22 cze 2020, 09:34
Lokalizacja: Poznań
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Re: Moduły BM-1 i BM-2

Post autor: Przemo_TT »

CV27 ustawiłem na 1 (fabrycznie było rzeczywiście na 0). I na BM-1(konstrukcja "domowa" z diód) lokomotywy działają poprawnie. Natomiast na fabrycznym BM-2 (LENZ) jedne loki reagują o inne nie.
Np. ZIMO MX648P16, DigiTools Digi Sound4.5 nie działają. Natomiast ESU LokSound Micro V5 reaguje.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 9368
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Podziękował;: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy
Kontakt:

Re: Moduły BM-1 i BM-2

Post autor: ArturSchŁ »

Problem zapewne nie w lokomotywie lecz w dekoderze.
Lokomotywa to silnik + koła, a za te funkcjonalności odpowiadają dekodery.
Jakie dekodery konkretnie (producent, model) masz w lokach prawidłowo reagujących, a jakie w ignorujących.

PS:
Funkcja Automatic Brake Control (ABC) nie jest zaimplementowana we wszystkich dekoderach.
Awatar użytkownika
Przemo_TT
Posty: 37
Rejestracja: 22 cze 2020, 09:34
Lokalizacja: Poznań
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Re: Moduły BM-1 i BM-2

Post autor: Przemo_TT »

No i znowu problem. Ale jakiś nietypowy.
Zainstalowałem moduł BM-2 dla semafora wjazdowego. Część lokomotyw reaguje na Sr-1. Ale część przejeżdża ( i to pomimo skrócenia drogi hamowania do minimum). "Pogrzebałem" w CV27 ale bez efektu. Która jeszcze CV może odpowiadać za "problem"?
Zaznaczam, że problem jest tylko dla niektórych lokomotyw i dla modułu BM-2. Te same lokomotywy prawidłowo współdziałają z BM-1.
Awatar użytkownika
Przemo_TT
Posty: 37
Rejestracja: 22 cze 2020, 09:34
Lokalizacja: Poznań
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Re: Moduły BM-1 i BM-2

Post autor: Przemo_TT »

Po tygodniu "walki" z modułem BM-1 zaczęło działać. Trzeba było ustawić CV-27. Lok zatrzymuje się przed Sr-1 , światła się palą, "motor" chodzi. W drugą stronę przejeżdża płynnie.
W weekend próba z BM-2
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 9368
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Podziękował;: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy
Kontakt:

Re: Moduły BM-1 i BM-2

Post autor: ArturSchŁ »

Przemo_TT pisze: 20 sty 2021, 18:02No od tego zacząłem.
👍

Każdy szanujący się producent dekoderów załącza do dekodera tabelkę z domyślnymi CV, więc możesz sprawdzić czy dekoder powinien reagować na sygnał z BM1.

BTW: zrób tor testowy z jednym odcinkiem izolowanym oraz modułem i wtedy prosto sprawdzisz czy reaguje czy nie.
Jak rozkminisz, to wtedy zastosuj na makiecie.
;)
Za ten post autor ArturSchŁ otrzymał podziękowanie:
Przemo_TT (20 sty 2021, 19:31)
Ocena: 25%
Awatar użytkownika
Przemo_TT
Posty: 37
Rejestracja: 22 cze 2020, 09:34
Lokalizacja: Poznań
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Re: Moduły BM-1 i BM-2

Post autor: Przemo_TT »

No od tego zacząłem. Tylko zdaje się przeoczyłem zapis o ustawieniu odpowiednich CV w dekoderze lokomotyw. Myślałem, że to "fabryka" robi? :)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 9368
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Podziękował;: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy
Kontakt:

Re: Moduły BM-1 i BM-2

Post autor: ArturSchŁ »

Awatar użytkownika
Przemo_TT
Posty: 37
Rejestracja: 22 cze 2020, 09:34
Lokalizacja: Poznań
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Moduły BM-1 i BM-2

Post autor: Przemo_TT »

Panowie pomocy!

Od tygodnia "walczę" z elektroniką ( modułami BM-1 i BM-2) na makiecie.
Na początek może krótko przedstawię temat.
Jazda na makiecie pojazdami cyfrowo. Natomiast sterowanie urządzeniami (rozjazdami i semaforami) analogowo poprzez pulpity z FZ-1. Podłączyłem semafory do odcinków izolowanych pojazdy zatrzymują się przed sygnalizatorami. No ale jak powszechnie wiadomo wygląda to trochę "sztucznie".
Lokomotywa gwałtownie staje , bo brak zasilania. Nie działa dźwięk, światła wygaszone. Więc ( zresztą od początku taki był zamysł) kupiłem moduły BM-1 (dla torów dwukierunkowych) oraz BM-2 (dla płynności hamowania).
Na makiecie porobiłem odcinki izolowane (jazdy i hamowania) podłączyłem BM-2 - i nic. Czy semafor wskazuje Sr-1 czy Sr-2 pociąg przejeżdza przez odcinek hamowania niczym ekspres.
No więc wypiąłem BM-2 i podłączyłem BM-1 + zmostkowałem odcinek jazdy. I nadal nić. Lok jak przejeżdzał tak przejeżdża obok semafora niezależnie od wskazania. Co jest nie tak? Gdzie błąd? Wygląda na to , że BM-1 ma cały czas zasilanie.
Trzecia próba polegała na tym, że wypiąłem zależność od wskazań semafora. Lok wjeżdżając na odc. izolowany powinien się zatrzymać, a jadąc w drugą stronę przejeżdżać. Nic z tych rzeczy. Lok jeździ qw jedną i drugą stronę.
Nie chcę na razie "grzebać" w CV bo wydaje mi się, że coś jest z zasilaniem. Ale nie wiem gdzie szukać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości