normalna jazda parowozu T3

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
drlukasz
Posty: 1031
Rejestracja: 09 kwie 2006, 10:03
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy
Kontakt:

Re: normalna jazda parowozu T3

Post autor: drlukasz »

1. Odczytaj adres,
2. Zresetuj dekoder na sczytanym adresie.
2a. W trybie "na chama" - tor do programowania, CV8=8 i potem adres 3
Awatar użytkownika
darg
Posty: 102
Rejestracja: 29 lip 2008, 13:09
Lokalizacja: Bysław / Tuchola
Podziękował;: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: normalna jazda parowozu T3

Post autor: darg »

PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA TO CO PISAŁEM O TYM MAŁYM PAROWOZIE!!!
Jeździ ładnie ,lampy świecą poprawnie w ruchu normalnym i manewrowym. Jak sprawdzałem lokę po zakupie, to najpierw puszczałem ok1 i w pilocie zostawiłemwciśnięty F6 i pewnie dlatego po jej zdjęciu T3 jechała wolno i na 1 świetle ( tak chyba było).

Obecnie zrobiłem próby jazdy i wszystko działało jak Artur opisał. Niestety chciałem zmienić adres lokomotywy i tak coś pomieszałem, że parowóz na nic nie reaguje, na prąd stały też nie.
Nie mam pojęcia co pozmieniałem...
Możecie pomóc?
dzięki darg
Awatar użytkownika
Przemo_TT
Posty: 37
Rejestracja: 22 cze 2020, 09:34
Lokalizacja: Poznań
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Re: normalna jazda parowozu T3

Post autor: Przemo_TT »

Witam!

Udało mi się ostatnio w gdańskiej firmie kupić ten parowóz w wersji PKP jako TKi3. I działa bez zarzutu.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 9368
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Podziękował;: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy
Kontakt:

Re: normalna jazda parowozu T3

Post autor: ArturSchŁ »

Myślałem, że to trzeba ustawić CV w jednej z lokomotyw i obie jednocześnie pojadą.
Aby jeździć różnymi pociągami na tym samym torze, to jak mówił kolega powyżej, wszystkie lokomotywy powinny mieć różne adresy, bo inaczej sterujemy wszystkimi na raz (fabrycznie dekodery mają ustawiony domyślny adres "3"). :lol:
Jeśli coś testujemy, to stawiamy na tor tylko jedną lokomotywę na raz (chyba, że chodzi o interakcję dwóch lub więcej).
Parowóz T3 jak się dowiedziałem ostatnio w modelmanii, nie ma dekodera, a na forumtt piszą koledzy, że jest jakiś półdekoder.
Oba twierdzenia są fałszywe. Loka zawiera pełnowartościowy dekoder jazdy. Zajrzyj do instrukcji dostarczonej z zestawem ( np.: https://as.rumia.edu.pl/tt/kat/karty/T01720.pdf ), tam na str. 5 i w dodatku "A", "B" masz opisane dekoder i jego CV-ki.
To jest jakieś oszustwo , bo jak jest zestaw to on ma jeździć normalnie, a nie tylko wolno z oświetleniem manewrowym. Nie było o tym mowy w opisie w sklepach.
Opisy w sklepach są najczęściej bardzo skrótowe, bo przy tysiącach pozycji do sprzedania, trudno się pochylić nad szczegółami każdego pojedynczego artykułu.
Dlatego producenci dostarczają do pudełek ulotki i tam jest ŹRÓDŁO informacji.
Jeśli mówisz o jeździe manewrowej to: "Oświetlenie manewrowe i bieg manewrowy (f3 lub f5)" :arrow: sprawdź na multiMausie czy nie świeci Tobie [3] lub [5].
Dalej w instrukcji:
W trybie manewrowym, aktywowanym klawiszem F3, prędkość pojazdu zmniejsza się o połowę i włącza się oświetlenie manewrowe (jedna dioda LED po prawej z przodu i z tyłu).
W trybie manewrowym, aktywowanym klawiszem F5, prędkość pojazdu zmniejsza się o połowę, a oświetlenie manewrowe jest wyłączone.

3 czy pozostaje tylko podłączenie prawdziwego dekodera i będzie jeździć kilka lok jednocześnie w DCC (jak na zlotach)?
Przyjrzyj się wnętrzu lokomotywy, tam NIE MA MIEJSCA na "obcy" dekoder, został w niej zabudowany specjalizowany (mechanicznie : wymiary i kształt płytki PCB) pełnowartościowy dekoder i zapomnij o fałszywym pojęciu "półdekoder" (co to w ogóle miało by być, lewa czy prawa połówka, górna czy dolna ?? :mrgreen: ).
PS: Mamy dekodery:
:arrow: jazdy (sterują silnikiem i osprzętem w lokomotywie np światła itd.),
:arrow: dźwiękowe = jazdy + dźwięk,
:arrow: akcesoriów, jak jazdy ale bez sterowania silnikiem, np do sterowania oświetleniem głowicy bez napędu.

Obrazek
Ludzie, nie dajcie sobie wciskać ciemnoty, przeczytajcie instrukcję, zajrzyjcie do środka loki i sami oceńcie co jest prawdą, a co bzdurą !!
Jak jechałem parowozem OK1 i położyłem na tory T3 to się wyłączał prąd.
Pociąg ładnie wolno jeździ na sterowaniu cyfrowym
... a może jak stawiałeś na zasilony tor lokomotywę, to niechcący zwarłeś obie szyny - to by mogło spowodować zadziałanie układu przeciw zwarciowego w centralce.
Jeśli "Pociąg ładnie wolno jeździ na sterowaniu cyfrowym" to znaczy, że nie mamy do czynienia z uszkodzeniem lokomotywy typu zwarcie na blaszkach itp., loka działa OK.
Sprawdź czy nie masz zapalonych na MM funkcji, o których pisałem powyżej i nie jeździsz w trybie manewrowym.

ObrazekObrazekObrazek
Jeśli wszystkie funkcje są wyłączone, jedynie F0 (gwiazdka) jest załączona, a pomimo to pali się tylko jedno z dwóch świateł (czy przy jeździe do tyłu też ? ) to rzeczywiście może być jakieś uszkodzenie przewodu do lampy lub samego LEDa, ale to zgłaszamy sprzedawcy jako reklamację/naprawę.

PS:
Zanim udamy się do sklepu/serwisu warto postawić lokomotywę na jakimś innym DCC (u kolegi lub na imprezie) i sprawdzić czy w innym środowisku problem tak samo występuje.
4 czy ten parowóz https://www.makieciarz.pl/tillig-04230- ... 98345.html ma też półdekoder?(chcę go kupić)?
Znowu odsyłam na stronę producenta :arrow: TILLIG gdzie znajdujemy informację: Decoder integriert, co oznacza, że loka ma zintegrowany (niewymienialny na inny typ) dekoder.
Za ten post autor ArturSchŁ otrzymał podziękowanie:
darg (12 cze 2020, 19:38)
Ocena: 25%
Awatar użytkownika
piottrw
Posty: 632
Rejestracja: 10 kwie 2006, 07:54
Lokalizacja: Kraków
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Re: normalna jazda parowozu T3

Post autor: piottrw »

Bywa że blaszki zbierające prąd zetkną się z metalową konstrukcją silnika i dają zwarcie.
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1884
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował;: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy
Kontakt:

Re: normalna jazda parowozu T3

Post autor: womo »

One mają dekoder. Obstawiam, że obie mają ten sam adres. Wszystkie nowe lokomotywy mają adres 3. Więc jeśli nie zmieniłeś to obie miały ten sam sygnał.
Za ten post autor womo otrzymał podziękowanie:
darg (02 sie 2020, 21:48)
Ocena: 25%
Awatar użytkownika
darg
Posty: 102
Rejestracja: 29 lip 2008, 13:09
Lokalizacja: Bysław / Tuchola
Podziękował;: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

normalna jazda parowozu T3

Post autor: darg »

Witam kolegów. Mam takie zmartwienie:

kupiłem w 2017r zestaw parowóz i 4 wagony osobowe z I epoki KPEV. Pociąg ładnie wolno jeździ na sterowaniu cyfrowym -mam multimause.
Jak jechałem parowozem OK1 i położyłem na tory T3 to się wyłączał prąd. Myślałem, że to trzeba ustawić CV w jednej z lokomotyw i obie jednocześnie pojadą. Parowóz T3 jak się dowiedziałem ostatnio w modelmanii, nie ma dekodera, a na forumtt piszą koledzy, że jest jakiś półdekoder.

To jest jakieś oszustwo , bo jak jest zestaw to on ma jeździć normalnie, a nie tylko wolno z oświetleniem manewrowym. Nie było o tym mowy w opisie w sklepach.

PYTANIA:
1 Czy w tym parowoziku można obecnie włączyć obie lampy jednocześnie i normalną jazdę z regulacją prędkości?

2 Czy obecny półdekoder pozwala na jednoczesną jazdę z innymi lokami- czy jest popsuty?

3 czy pozostaje tylko podłączenie prawdziwego dekodera i będzie jeździć kilka lok jednocześnie w DCC (jak na zlotach)?
4 czy ten parowóz https://www.makieciarz.pl/tillig-04230- ... 98345.html ma też półdekoder?(chcę go kupić)?

Dziękuję za odpowiedzi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości