odlewy detali - jakie stopy
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- golab
- Kontakt:
Re: odlewy detali - jakie stopy
Silikon taki, wg zapewnień sprzedawcy, wytrzymuje odlewy ze stopów niskotopliwych. Rozpatrywałem też Gumosil T - jedyny do 300 stopni, ale wg tabel nie jest ani elastyczny, ani trwały na rozdzieranie, więc dla moich potrzeb nadawał się średnio...
Kupiłem małe opakowanie tego z aukcji - jak się nada to świetnie, a jeśli nie, to będę kombinował dalej
Co do stopu, wg informacji sprzedawcy, jest twardszy od ołowiu. Skoro używany jest do odlewów figurek, to chyba za miękki nie może być.
Kupiłem małe opakowanie tego z aukcji - jak się nada to świetnie, a jeśli nie, to będę kombinował dalej
Co do stopu, wg informacji sprzedawcy, jest twardszy od ołowiu. Skoro używany jest do odlewów figurek, to chyba za miękki nie może być.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2010, 11:55 przez golab, łącznie zmieniany 2 razy.
- Witek M.
- Kontakt:
Monopolista praktyczniemaxierTT pisze:[...] Jakaś firma, nazwa lub coś w tym stylu.
Link mile widziany

Ostatnio zmieniony 20 gru 2010, 11:54 przez Witek M., łącznie zmieniany 2 razy.
- maxierTT
- Kontakt:
Czy mógłbyś napisać coś więcej o tym silikonie??golab pisze:Silikon zamówiony, stop także, poczekam co z tego będzie
Przymierzam się do odlewów więc będę też coś takiego potrzebował.
Jakaś firma, nazwa lub coś w tym stylu.
Link mile widziany

Ostatnio zmieniony 20 gru 2010, 11:53 przez maxierTT, łącznie zmieniany 1 raz.
- Witek M.
- Kontakt:
Sprawdziłem stop Rosego - oparty na bizmucie, czyli właściwie odmiana słynnego stopu Wooda (stary numer z łyżeczką, która się roztapia w szklance z gorącą herbatą
) - bizmut, reszta cyna i ołów. Nie wiem czy nie będzie zbyt miękki i kurczliwy. Daj znać jak Ci poszło, bo jestem ciekaw.

- golab
- Kontakt:
Stop Rosego z którego mam zamiar zrobić odlewy jest wg informacji Pana z Innovatora wykorzystywany do odlewania np figurek szachowych i do gier bitewnych, bo charakteryzuje się "drobnoziarnistością" (coż za słowotwórstwo siakieś...)
Do drukarskiego nie mam dostępu i nie wiem nawet jaki to jest, a sklep w Gliwicach mam w zasięgu
Do drukarskiego nie mam dostępu i nie wiem nawet jaki to jest, a sklep w Gliwicach mam w zasięgu

- Witek M.
- Kontakt:
To jak silikon jest do 300 stopni, to nie widzę problemu - lej ze zwykłego stopu zecerskiego (drukarskiego). Nie dość, że twardy, to jeszcze ma tą przewagę nad innymi stopami, że przy zastyganiu lekko zwiększa objętość, dzięki czemu unikniesz niedolewów.
-
- Kontakt:
Jeżeli wylewane detale są dość duże to proponuje formy z gipsu. W dawniejszych czasach taką metodą robiłem pikerki (tzw. blaszki) do połowów podlodowych. Odlewy obrabiałem dalej iglakami do pożądanego kształtu i zaplanowanej formy. Formę gipsową łatwo jest wykonać bo gips jest lekki w obróbce. Formę przed odlaniem suszyłem na wiór i to wszystko. Odlewy wykonywałem z ołowiu, cyny i cyny z ołowiem. To tyle z moich doświadczeń.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2010, 09:15 przez Samowarek, łącznie zmieniany 1 raz.
- golab
- Kontakt:
Właśnie z tej stronki pochodzi stop
-
- Kontakt:
Może to będzie czego szukasz
http://sklep.innovator.com.pl/stopy-met ... pliwe.html
http://sklep.innovator.com.pl/stopy-met ... pliwe.html
- golab
- Kontakt:
Zobaczymy co wyjdzie - silikon jest do 300 stopni, stop topi sie w 146. Zobaczymy.
Ołowiu nie będę używał - wypalanie form jakoś mnie przeraża, a jako że ołów ma wyższą temperaturę topnienia, musiałbym użyć właśnie gipsu.
Silikon zamówiony, stop także, poczekam co z tego będzie
Ołowiu nie będę używał - wypalanie form jakoś mnie przeraża, a jako że ołów ma wyższą temperaturę topnienia, musiałbym użyć właśnie gipsu.
Silikon zamówiony, stop także, poczekam co z tego będzie

- brovarek
- Kontakt:
http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=75589 ... ght=#75589
gdzies na dole tej strony coś tam kiesyś spłodziłem, ale własnie o odlewaniu w formy gipsowe.
W silikon mozna lać, ale ten odlewniczy z tego co pamietam był dosyc drogi, do tego nie chciało mi sie bawić.
gdzies na dole tej strony coś tam kiesyś spłodziłem, ale własnie o odlewaniu w formy gipsowe.
W silikon mozna lać, ale ten odlewniczy z tego co pamietam był dosyc drogi, do tego nie chciało mi sie bawić.
- Witek M.
- Kontakt:
To z innej strony. Skoro koniecznie chcesz odlewać z metalu, to na formę zamiast silikonu użyć gipsu. Odpada problem z temperaturą - można lać z normalnego stopu drukarskiego, a i forma wyjdzie wiele taniej...
- golab
- Kontakt:
Coście się tak uparli
ja pytam o stopy niskotopliwe, a Wy: żywica i żywica 

Ostatnio zmieniony 19 gru 2010, 09:13 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
- golab
- Kontakt:
Skłaniam się w kierunku stopu Rosego - jest najkorzystniejszy cenowo i ma temperaturę topnienia w okolicy 140 stopni. Nie wiem czy 80 stopni nie byłoby za mało.
A żywica nie, bo chcę odlać elementy, które w oryginale też są ze stopów (np dolne obciążniki do Ludmiły)
Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii ?
A żywica nie, bo chcę odlać elementy, które w oryginale też są ze stopów (np dolne obciążniki do Ludmiły)
Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii ?
Ostatnio zmieniony 19 gru 2010, 09:12 przez golab, łącznie zmieniany 2 razy.
- Witek M.
- Kontakt:
W tym zakresie temperatur to chyba tylko stop Wooda (bizmut, cyna i cos tam jeszcze). A dlaczego nie chcesz odlac normalnie z zywicy?