Lokomotywa parowa BR 81

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
BarTTek
Kontakt:

Re: Lokomotywa parowa BR 81

Post autor: BarTTek »

Hasło było rzucone do Tilliga :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

et22 pisze:Chyba wystarczy mieć (kasę) a nie chcieć
Za te 100 EUR mamy całego nowego loka Tilliga !! Same takie silniczki na eBayu chodzą po ok 10 EUR.
:evil:
et22
Kontakt:

Post autor: et22 »

Chyba wystarczy mieć (kasę) a nie chcieć :( . Cena tej przeróbki jest straszna po prostu - wyższa niż nowej lokomotywy!!
BarTTek
Kontakt:

Nieco odgrzewając temat jak widać wystarczy chcieć http://www.sb-modellbau.com/product_inf ... 749ce6c1ca
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Loko jest w miarę ale szarpana jazda wynika z zdefektowanej partii silników.
Chodzi o to że istnieje parta silników ze zbyt mocnymi magnesami ( mam takie dwa i chyba powędrują do kosza) Najprawdopodobniej większość loków tego typu znajdujących sie w magazynach ma wlasnie te silniki. Aha co do docierania to nie ma się co łudzić, nic to nie da.
BarTTek
Kontakt:

Charakterek pisze: Natomiast w 81 taki szew jest i to ogromny...
U mnie wydaje się być mniejszy (może to kwestia partii)
Charakterek pisze:Zastosowanie kółek zamachowych ma sens, gdyby silnik chodził lżej (ten silnik to w dalszym ciągu późne BTTB, jest identyczny z tym, co jest w BR 01) i gdyby taka masa była większa. (jest cała przestrzeń kotła, poza tym mniejszy silniczek i z tyłu w kabinie też by miejsce było. Napęd (silnik - masa) z Desiro tu by się sprawdził w zupełnosci. Silnik pięciopolowy, maleńki a jednoczeście dość mocny!
Szkoda że inżynierowie z Tilliga tak nie myślą...
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

BarTTek pisze:Jako że jestem użytkownikiem tejże loko to się wypowiem: sprzęgi można skrócić i będzie OK (zastosowałem to urozmiacenie w wagonach tawarowych, efekt jest super a wagony przejeżdżają przez ciasne łuki). Napęd jest owszem dysyć głośny, ale wystarczy kropla oleju bądź smaru i loko zupelnie inaczej jeździ. ;)
:arrow: Szew jest u góry kotła i to stosunkowo mały (muszę wysilić wzrok aby go dojrzeć) co nie zmienia faktu iż jest. To co najbardziej mnie denerwuje to to coś zwisające z tyłu (ten kawał plastiku za 4 osią) i oczywiście ciężarek który udaje węgiel (myślałem nad zaangarzowaniem wikolu i imitacji węgla) :mrgreen: . O napędzie nie mogę nic powiedzieć bo BR`eczka jest nie dotarta. Na zwrotnicach zachowuje sie bardzo przyzwoicie.
:arrow: Moim skromnym zdaniem zastosowanie niewielkich kół zamachowych w tak małych loczkach jak właśnie BR81/92 nie ma sensu bo jak stwierdzono w teście BR80 wybieg praktycznie nie istnieje. Może Tillig pomyślałby o jakiś super nowoczesnych technologiach...
:arrow: Jeszcze jedną denerwującą rzeczą w tendrzakach jest brak prześwitu między kotłem a kołami. Obawiam się że tego elementu się nie doczekamy, chociaż gdyby ktoś się postarał to na upartwego można zrobić takowy prześwit w BR 81/92 tylko wtedy pozostaje kwestia napędu tzn wał i te sprawy.
Trochę się rozmażyłem ale moja ogólna ocena jest pozytywna. :D
VETO!!!

Prawie niewidoczny szew, to jest w BR 80

Obrazek

Lub w 52, gdzie poza kominem łączeń po prostu nie widać!

Obrazek

Natomiast w 81 taki szew jest i to ogromny...

Obrazek

Zastosowanie kółek zamachowych ma sens, gdyby silnik chodził lżej (ten silnik to w dalszym ciągu późne BTTB, jest identyczny z tym, co jest w BR 01) i gdyby taka masa była większa. (jest cała przestrzeń kotła, poza tym mniejszy silniczek i z tyłu w kabinie też by miejsce było. Napęd (silnik - masa) z Desiro tu by się sprawdził w zupełnosci. Silnik pięciopolowy, maleńki a jednoczeście dość mocny! Taki napęd będzie w BR 86, czekam z niecierpliwością na tą maszynę...

Co do prześwitu... Czekam na nowe podwozie do 86. Powinno mnie zadowolić...
BarTTek
Kontakt:

Jako że jestem użytkownikiem tejże loko to się wypowiem: sprzęgi można skrócić i będzie OK (zastosowałem to urozmiacenie w wagonach tawarowych, efekt jest super a wagony przejeżdżają przez ciasne łuki). Napęd jest owszem dysyć głośny, ale wystarczy kropla oleju bądź smaru i loko zupelnie inaczej jeździ. ;)
:arrow: Szew jest u góry kotła i to stosunkowo mały (muszę wysilić wzrok aby go dojrzeć) co nie zmienia faktu iż jest. To co najbardziej mnie denerwuje to to coś zwisające z tyłu (ten kawał plastiku za 4 osią) i oczywiście ciężarek który udaje węgiel (myślałem nad zaangarzowaniem wikolu i imitacji węgla) :mrgreen: . O napędzie nie mogę nic powiedzieć bo BR`eczka jest nie dotarta. Na zwrotnicach zachowuje sie bardzo przyzwoicie.
:arrow: Moim skromnym zdaniem zastosowanie niewielkich kół zamachowych w tak małych loczkach jak właśnie BR81/92 nie ma sensu bo jak stwierdzono w teście BR80 wybieg praktycznie nie istnieje. Może Tillig pomyślałby o jakiś super nowoczesnych technologiach...
:arrow: Jeszcze jedną denerwującą rzeczą w tendrzakach jest brak prześwitu między kotłem a kołami. Obawiam się że tego elementu się nie doczekamy, chociaż gdyby ktoś się postarał to na upartwego można zrobić takowy prześwit w BR 81/92 tylko wtedy pozostaje kwestia napędu tzn wał i te sprawy.
Trochę się rozmażyłem ale moja ogólna ocena jest pozytywna. :D
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

Charakterek pisze:Tu se jest opis tejże Robiony tylko przeze mnie, a koledzy potestują i swoje 3 grosze dorzucą. Mnie model nie zachwycił i waham się pomiędzy 3 a 4 gwiazdkami w dziesięciostopniowej skali... No niestety taki Tillig pełną gębą to to nie jest...
A ja właśnie się zastanawiam czy jej nie kupić (nowej) żeby po prostu mieć. W końcu jest to już jakby kultowy model, i od BR81 zaczynałem moją przygodę z TT 26 lat temu. Niestety mój lok z tamtych lat nie dotrwał do dzisiejszych czasów.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

z tym, że roco tak naprewdę w modelu 80 umoczyło w przeniesieniu napędu!!! Gdyby połączyć przeniesienie napędu Tilliga i resztę z roco - mielibyśmy idealną manewrówkę. I jakby to była 81/92 - miałbym je we wszystkich możliwych wersjach!
Ostatnio zmieniony 22 cze 2006, 09:26 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Charakterek pisze:No niestety taki Tillig pełną gębą to to nie jest...
No cóż, porównanie z BR80 Roco nie pozostawia złudzeń .....
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Lokomotywa parowa BR 81

Tu se jest opis tejże Robiony tylko przeze mnie, a koledzy potestują i swoje 3 grosze dorzucą. Mnie model nie zachwycił i waham się pomiędzy 3 a 4 gwiazdkami w dziesięciostopniowej skali... No niestety taki Tillig pełną gębą to to nie jest...
Ostatnio zmieniony 22 cze 2006, 22:45 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”