Klejenie styropianu/styroduru
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- golab
- Kontakt:
Re: Klejenie styropianu/styroduru
W Castoramach i pochodnych masz takie specjalne do kasetonów i dekorów styropianowych
- kulaj85
- Kontakt:
piottrw pisze:Każdy klej wodny wikol, patex, klej introligatorski, polimerowe też np dragona, guma arabska albo roślinny też da radęale spoina nie będzie trwała. Inne kleje na bazie rozpuszczalników będą topić materiał typu styropian.
Tegwoj pisze:Magic jest to klej introligatorski, do klejenia papieru, kartonu. Do styroduru/styropianu proponował bym raczej polimerowy, ewentualnie po sprawdzeniu czy nie rozpuszcza ww tworzyw szewski z dragona lub inter globusa.
ArturSchŁ, myślałem że ktoś używał magic do klejenia styroduru/styropianu, ponoć klei wszystkie materiały, bynajmniej jest tak napisane na opakowaniu.ArturSchŁ pisze:Nie wiem co to klej "magic", ale sprawdź na małym ścinku czy nie rozpuszcza materiału.
Piottrw i Tegwoj, dragon tak jak napisaliście zapewne się nada w końcu jest to klej polimerowy. Ale test zrobię także tym magic, chciałem po prostu zaczerpnąć rady na temat tego kleju i jego wytrzymałość.
Dzięki panowie

- piottrw
- Kontakt:
Każdy klej wodny wikol, patex, klej introligatorski, polimerowe też np dragona, guma arabska albo roślinny też da radę
ale spoina nie będzie trwała. Inne kleje na bazie rozpuszczalników będą topić materiał typu styropian.

-
- Kontakt:
witam!
Magic jest to klej introligatorski, do klejenia papieru, kartonu. Do styroduru/styropianu proponował bym raczej polimerowy, ewentualnie po sprawdzeniu czy nie rozpuszcza ww tworzyw szewski z dragona lub inter globusa.
Pozdrawiam Wojtek
Magic jest to klej introligatorski, do klejenia papieru, kartonu. Do styroduru/styropianu proponował bym raczej polimerowy, ewentualnie po sprawdzeniu czy nie rozpuszcza ww tworzyw szewski z dragona lub inter globusa.
Pozdrawiam Wojtek
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Nie wiem co to klej "magic", ale sprawdź na małym ścinku czy nie rozpuszcza materiału.
- kulaj85
- Kontakt:
Klejenie styropianu/styroduru
[wydzielone z makieta 170x100]
Może pytanie będzie śmieszne ale czy ktoś z was kleił styropian/styrodur klejem magic ?
Może pytanie będzie śmieszne ale czy ktoś z was kleił styropian/styrodur klejem magic ?