Forum TT Strona Główna Forum TT
Forum sympatyków skali 1:120 TT (od 25 Cze 2005)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: ArturSchŁ
12 Styczeń 2014, 13:51
Metody wykonania budowli z kamienia
Autor Wiadomość
Karol 
Moderator
H0/TT


Skala: 1:87
Pomógł: 11 razy
Wiek: 48
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 587
Skąd: Grybów / Limanowa
Wysłany: 10 Kwiecień 2006, 11:16   Metody wykonania budowli z kamienia

Jak zrobić w miarę realistyczne ruiny zamku?
Zmagałem się z tym tematem od prawie pół roku. Na samym początku chciałem kupić gotowy zamek tak na przykład jaki jest w ofercie fallera i go spatynować. Jednak po głębszym namyśle stwierdziłem ze jednak to nie to o co mi chodzi. Robiąc murki oporowe do drogi prowadzącej do planowanego zamku wpadłem na pomysł a dlaczego by nie zrobić go z materiału z jakiego jest zrobiony orginał. Wydawałoby się ze zadanie jest karkołomne ale ku mojemu zaskoczeniu wcale nie było większych trudności.
Jedyne co potrzebujemy to kamień zwany łupek i klej polimerowy. Aby kamien nadawał się do obróbki musimy go namoczyć w wodzie przez parę godzin pozostawić go na mrozie, który właśnie zrobi za nas większość pracy. Po dwóch albo trzech dniach nasz kamień powinien być na tyle kruchy by się rozwarstwiać na płaty o grubości od 1mm do 5mm.
Za pomocą obcinacza do paznokci ale kombinerek formujemy podłużne kamienie i kleimy.
W moje ruiny weszło około 1000 takich drobnych kamyków, jak wszystko w modelarstwie metoda ta jest bardzo pracochłonna ale zapewniam efekt rewelacyjny

Zdjęcie z wczesnej fazy budowy

Niebawem zamieszcze zdjęcia gotowego zamku.

Serdecznie dzieki za objasnienie techniki budowy tego barakowozu.

A propo ruin zamku to zaje sobie sprawie ze to nie detal tylko " takie tam" posklejane jak by nie bylo z 1001 drobiazgow.
 
 
 
Tomas Rejl 
moderator


Skala: 1:120
Pomógł: 2 razy
Wiek: 46
Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1115
Skąd: Hradec Kralowe / Mieroszów
Wysłany: 14 Kwiecień 2006, 21:14   

Niezwykle ladnie sie prezentuja te ruiny. Jest to kawal pracy modelarskiej. SUPER REAL !! :shock:
 
 
Karol 
Moderator
H0/TT


Skala: 1:87
Pomógł: 11 razy
Wiek: 48
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 587
Skąd: Grybów / Limanowa
Wysłany: 14 Kwiecień 2006, 21:29   

Dzieki, niebawem pojawią sie tam turysci a sciany bedą podswietlone diodami imitującymi reflektory. Własnie kończe portal tunelowy z tychże łupkow i chyba bedzie ładniejszy niz jego odpowiednik Faller. :mrgreen:
 
 
 
Tomas Rejl 
moderator


Skala: 1:120
Pomógł: 2 razy
Wiek: 46
Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1115
Skąd: Hradec Kralowe / Mieroszów
Wysłany: 14 Kwiecień 2006, 21:34   

Jestem uprzejmie ciekawy jak sie bedzie portal prezentowac. Najbardziej podobal mi sie na ruinach material NOCH no teraz widze, ze natura jest natura... BRAWO !! :shock:
 
 
Zbyszek Zajner 


Skala: 1:120
Pomógł: 14 razy
Wiek: 43
Dołączył: 10 Kwi 2006
Posty: 468
Skąd: Bydgoszcz

Wysłany: 18 Kwiecień 2006, 00:21   

Moje gratulacje Karolu,

majsterstyk! Chylić głowy moi Panowie. PIĘKNIE :shock:

Idę jeszcze coś przy mojej makiecie pogrzebać.

Gratuluję i pozdrawiam.
 
 
zod 


Wiek: 29
Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 6
Skąd: Włodawa
Wysłany: 14 Październik 2006, 13:27   

witam.
chodzil mipo glowie od jakiegos czasu zrobienie podobnego zameczku do makiety.
tylko skad ja wytrzasne lupek. ?? baszta planowana jest okragla. moze nawet dwie.
Karolu, twoj zameczek jakie ma wzmiary. ??
 
 
 
filip-orzech 

Skala: 1:87
Dołączył: 17 Lis 2007
Posty: 40
Skąd: Rokietnica
Wysłany: 22 Listopad 2007, 19:23   

wspaniale dzielo panie KAROLU
a co do łupka to mozna go czesto spotkac w lasach jest ich pełno wiem bo sammam lupek z lasu lecz wtedy nie wedzialem ze bede go potrzebowal do makiety poniewaz mam chec sam zrobic takie cudo oby mi wyszlo cgociaz podobne


POZDARWIAM
FILIP
 
 
 
Karol 
Moderator
H0/TT


Skala: 1:87
Pomógł: 11 razy
Wiek: 48
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 587
Skąd: Grybów / Limanowa
Wysłany: 22 Listopad 2007, 22:57   

Można spróbować tylko ostrzegam efekty dopiero widać jak sie przyklei pięćsetny kamyczek a niestety każdy trzeba w pewien sposób obrobić, przyciąć, czy podczyścić papierem ściernym no i dopasować. :mrgreen:
 
 
 
sebano79 


Skala: 1:120
Wiek: 35
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 126
Skąd: Mazury
Wysłany: 22 Listopad 2007, 23:01   

zod, łupki możesz też zrobić samemu. Bawię się już w kamieniu parę lat w skali 1:1 (najpierw w pracy potem w domu). Podczas łupania kamieni zostaje sporo odłamków, które teraz wykorzystuję na makiecie. Najlepiej użyj piaskowca, gdyż jest najłatwiejszy w obróbce. Opukując go niewielkim młotkiem wokoło "pokazujemy" mu gdzie ma pęknąć i gdy dźwięk przy uderzaniu "głuchnie" uderzamy nieco mocniej. Pamiętaj, to że kamień jest twardy nie znaczy, że musimy używać dużej siły. Bardzo ładnie prezentuje się piaskowiec w odcieniach czerwieni. I nie zbieraj kamieni zbudowanych z widocznych gołym okiem kryształków. Ciężko nadać im odpowiedni kształt.
Oto przykłady kamieni łatwych w obróbce oraz to co z nich robiłem:

zerknij też na mój temat "wlot o tunelu". Jest tam jeszcze parę fotek...
 
 
filip-orzech 

Skala: 1:87
Dołączył: 17 Lis 2007
Posty: 40
Skąd: Rokietnica
Wysłany: 23 Listopad 2007, 14:58   

zdaje sobie z tego sprawe i podejmuje sie tego wyzwania mam kamien lupek a dzis kupilem klej polimerowy moglby pan powiedziec ile czasu pan to budowal tak na oko
 
 
 
ArturSchŁ 
Administrator
http://as.rumia.edu.pl/TT


Pomógł: 256 razy
Dołączył: 09 Kwi 2006
Posty: 6630
Skąd: Rumia
Wysłany: 23 Listopad 2007, 15:18   

filip-orzech napisał/a:
... moglby pan powiedziec ile czasu pan to budowal ...
Widzę, że kolega Filip NIE ODROBIŁ PRACY DOMOWEJ !!
:mrgreen:

Proszę się zapoznać z Regulaminem, a szczególnie z pkt. 16.
:/
 
 
 
filip-orzech 

Skala: 1:87
Dołączył: 17 Lis 2007
Posty: 40
Skąd: Rokietnica
Wysłany: 23 Listopad 2007, 15:29   

regulamin czytalem tylko karol ma duzoo wiecej lat niz ja wiec chcialem byc kulturalny
dobraa nie bede sie juz zwracal PAN :D :mrgreen:
 
 
 
filip-orzech 

Skala: 1:87
Dołączył: 17 Lis 2007
Posty: 40
Skąd: Rokietnica
Wysłany: 24 Listopad 2007, 09:36   

jaka wysokosc ma wiezyczka a jakie mury??
 
 
 
Libera.S.A. 

Skala: 1:120
Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 47
Skąd: Strzelin
Wysłany: 26 Listopad 2007, 17:33   

Witam.
Piękne są te ruiny. :)
Wyglądają prawie identycznie jak ruiny Ratusza w moim Mieście. :(
Nie chciałbym się ładować w czyjegoś posta :| ale Możecie zobaczyć jak jest na Mojej posesji:


Pozdrawiam. :D
 
 
filip-orzech 

Skala: 1:87
Dołączył: 17 Lis 2007
Posty: 40
Skąd: Rokietnica
Wysłany: 26 Listopad 2007, 18:07   

fajna brama :mrgreen:
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyka ForumTT.pl używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki.