Forum TT Strona Główna Forum TT
Forum sympatyków skali 1:120 TT (od 25 Cze 2005)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Digitalizacja ICE 3 PIKO - Garść pytań
Autor Wiadomość
darek5860 

Wysłany: 11 Listopad 2007, 15:53   

Pierwsze zapowiadane zdjęcja, kolejne będę robił dzisiaj i stopniowo zamieszczał. Na razie głowica, następny.

Diody oczywiście są białe, ale środki są niebieskie i szybki też niebieskie i daje to taki oryginalny efekt.

Karol 
Moderator
H0/TT

Skala: 1:87
Wysłany: 12 Listopad 2007, 19:58   

Ciekawe jak by to wyglądało przy żółtych diodkach

ArturSch 
Administrator
http://as.rumia.edu.pl/TT

Wysłany: 12 Listopad 2007, 20:36   

Karol napisał/a:
Ciekawe jak by to wyglądało przy żółtych diodkach
Zielono !!
:mrgreen:

sTTaszek 

Skala: 1:120

Wysłany: 12 Listopad 2007, 20:56   

Oświetlone człony wyglądają super, mam tylko jedno pytanie, czy w przypadku gdy oświetlony wewnątrz ICE będzie w zupełnej ciemności światło nie będzie przebijało przez plastyk w miejscach w których nie powinno.
Pytam ponieważ zauważyłem, że gdy mój zestaw porusza się w ciemności, już przy średniej prędkości światło przebija przez plastyk wokół przednich i tylnych reflektorów.

Gdyniak 
Moderator

Wysłany: 12 Listopad 2007, 21:37   

Darku może tak wstawiać rezystor(y) o 'numer większe' aby światło było mniej 'bystre' :) . W oryginale jest bardziej stłumione.

darek5860 

Wysłany: 13 Listopad 2007, 10:37   

Tak, żółte diody spowodują że będzie świecił na zielono.
W całkowitej ciemności oświetlenie lekko prześwieca przez obudowę.
Niestety jest to problem grubości bądż jakości plastiku, w Tilligu nie prześwieca.
Nie jest to mocno widoczne ale jest.
Trzeba albo dach wykleić taśmą od środka albo pomalować.
Diody nie świecą za mocno, nawet bym powiedział że delikatnie, na zdjęciach wygłąda to gorzej niż w rzeczywistości.
Mimo róznych prób w wagonie silnikowym oświetlenia nie da się założyć.
Tzn. założyć można tylko efekt jest nie zadawalający, jeszcze spóbuję kilku pomysłów, zobaczymy, ale muszę przyznać rację cobrixowi jest to raczej niemożliwe.

Karol 
Moderator
H0/TT

Skala: 1:87
Wysłany: 13 Listopad 2007, 16:09   

Chyba mam pomysł jak zrobić oświetlenie w module napędowym. Diody można dać tak jak było mówione na końcach a dach podkleić srebrną folią spożywczą, odblask powinnien być wystarczający by krańcowe okienka były delikatnie podświetlone. Z tego co wiem to miedzy oknami a ostoją jest okolo 1mm luzu wiec moze by to wypaliło.

Adams 

Wysłany: 21 Listopad 2007, 20:58   

Może rozwiązaniem dla modułu napędowego jest folia oświetleniowa + inwerter by Conrad, jej grubość ok 0.5 mm, jednak koszt będzie wyższy niż z zastosowaniem oświetlenia diodowego. Okienka będą równomiernie oświetlone na całej długości, dopiero później dobrać natężenie światła w pozostałych wagonach tak aby cały skład świecił jednakowo.

bartq 

Wysłany: 7 Styczeń 2010, 10:39   

Witam!
Wczoraj założyłem do nowego ICE3 nowy dekoder ZIMO MX620R. Dekoder kupiony u Art-trade. Niestety po położeniu ICE na tory i w włączeniu zasilania ROCO MultiMaus trochę brzęczy i przez 2-3 sekundy mruga lampka overload w takt brzęczenia centralki. Mogę włączyć światła w ICE3 i wyłączyć ale jak przekręcam pokrętło to skrzynka DCC pyka a ICE3 nie jedzie. Jak dam na zero to znowu na 2-3 sekundy jakby zwarcie.
Kupiłem też dekoder ZIMO do Ludmiły ROCO i chodzi jak złoto a ICE3 nie. Co to może być, czy dekoder jest walnięty? Na analogu z zaślepką ICE3 jeździ.
Dekoder montowałem zgodnie z poradą jaką znalazłem w necie: http://ttclub.pl/j/index....=136&Itemid=198
Gniazdo z PIN 1 – kabelek pomarańczowy.
Pozdrawiam Bartek

ArturSch 
Administrator

Wysłany: 7 Styczeń 2010, 12:36   

Sprawdź jeszcze raz czy rzeczywiście pin 1 wtyczki wchodzi w pin 1 gniazda.
Możliwe, że masz wtyk o 180 st. obrócony.

Jeśli jest poprawnie założony to chyba jednak dekoder jest uszkodzony, można go jeszcze w innej loce (np Taurus) sprawdzić.

bartq 

Wysłany: 7 Styczeń 2010, 12:46   

ArturSch napisał/a:
Możliwe, że masz wtyk o 180 st. obrócony.
OK, ale boję się obrócić wtyczkę, bo ponoć można spalić dekoder. Zastanawiałem się nad obróceniem, bo na pinach środkowych jest oświetlenie, które działa więc może to jest to. Jednak jak coś się zjara to mi gwarancji nie uznają.
Nie mam na czym sprawdzić tego dekodera, mam tylko te dwa loki o których wcześniej pisałem.

ArturSch 
Administrator

Wysłany: 7 Styczeń 2010, 13:20   

bartq napisał/a:
OK, ale boję się obrócić wtyczkę,

Tak wsadziłeś ??

Masz na fot numerek "1" i pomarańczowy we wtyczce.

bartq 

Wysłany: 7 Styczeń 2010, 13:37   

ArturSch napisał/a:
Tak wsadziłeś ?? Masz na fot numerek "1" i pomarańczowy we wtyczce.
Dokładnie, wzorowałem się na tym obrazku. Ja miałem trochę inną wtyczkę (prostszą, pin przelatuje przez laminat coś takiego "+") i pin 1 to kabel pomarańczowy.
Firma, która sprzedała mi dekoder twierdzi, że był sprawdzany przed wysyłką. Zaproponowali odesłać do nich dekoder razem z ICE. Tak chyba zrobię, bo sam nic nie wymyślę.
Pozdr Bartek

bartq 

Wysłany: 20 Styczeń 2010, 10:13   

Okazało się, że dekoder był wadliwy i został wymieniony. ICE3 śmiga :)

Alteo 
Aloś

Wysłany: 12 Maj 2010, 12:57   

Sprawę oświetlenia będę kontynuował w tym wątku.
Mój problem polega na tym, że po postawieniu składu na tory jest oświetlony cały skład. Dekoderem mogę tylko zapalać i gasić oświetlenie czołowe. Z tego wynika, że oświetlenie wewnętrzne jest włączone bezpośrednio pod przewody doprowadzające prąd z kół głowicy do wagonu silnikowego/przewody zewnętrzne na schemacie/. Pozostałe 3 przewody są wykorzystane do sterowania oświetleniem czołowym. I tu rodzi się pytanie następujace: Czy /aby uzyskać oddzielny przewód do sterowania oświetleniem wewnętrznym/ można wspólny przewód dla oświetlenia czołowego zlikwidować i pobrać napięcie z szyny dla całego oświetlenia / czołowego i wewn./ a 3 środkowe przewody wykorzystać do sterowania światłami: 1 i 2. czołowe. 3.oświetlenie wewn. :/
Chciałbym poprostu zapalać oddzielnie oświetlenie wewnętrzne wagonów i czołowe głowic. :o

Odpowiedz do tematu