Witam
Jako podsumowanie wątku zacytuje post p.K.Koja jaki pojawił sie na forum Martela:
KRZYSZTOF KOJ - Pią Sie 27, 2004 2:03 am
Temat postu: Re: Brankardy ex Pwg w Polsce
Użyte w pytaniu określenie Pwg jest dawnym, niemieckim oznaczeniem serii wagonów bagażowych do pociągów towarowych ( Packwagen für Güterzüge), nazywanych w Polsce od dziesięcioleci "brankardami".
Chociaż pytanie nie precyzuje (w związku z powyższym) typu wagonu, intuicja podpowiada mi, że może chodzić o wagon Pwg-pr14 (niestety z konieczności musimy posługiwać się oznaczeniami DRG !), którego model od bardzo wilelu lat znajduje (znajdował) się w programie produkcyjnym firmy Piko. Czy zgadłem?
Nawet jeśli nie zgadłem, to wagony tego właśnie typu były bodaj najbardziej liczną rodziną wagonów tego rodzaju i były budowane jeszcze w połowie lat 20-tych dla DRG.
Wagony tego typu występowały na PKP, zarówno w okresie międzywojennym, jak i po roku 1945.
Co wiecej, w okresie międzywojennym wagony te były także zamówione przez PKP w Gdańskiej Fabryce Wagonów S.A. i były eksploatowane zarówno w ruchu pasażerskim (oznaczone jako seria F), jak również w ruchu towarowym (seria Ft).
Po wojnie, PKP przejęły jeszcze większą ilość tychże brankardów, z których większość używana była, zgodnie ze swym pierwotnym przeznaczeniem, w pociągach towarowych (seria Ft). Nieliczne trafiły jednak znowu do parku wagonów osobowych i oznaczone były serią F.
W normalnej eksploatacji, niektóre wagony tego typu przetrwały na PKP aż do pierwszej połowy lat 70-tych, czyli do tzw. epoki IVa.
Oczywiście PKP eksploatowały brankardy kilkudzisięciu typów, bardzo różnego pochodzenia. Szczególnie po roku 1945 różnorodność typów i odmian była ogromna. Na PKP znalazły się bowiem brankardy np. pochodzenia: pruskiego, saksońskiego, DRG, francuskiego, belgijskiego, austriackiego, węgierskiego, czeskiego, włoskiego i amerykańskiego.
Trzeba również pamietać, że bardzo wiele wagonów tego rodzaju powstało w wyniku przebudowy wagonów towarowych krytych bardzo róznych typów i to zarówno przed rokiem 1939, jak i po roku 1945.
Ten temat to prawdziwe morze i trzeba je niestety pokonywać stopniowo!
Majac takie informacje natrafłem na:
http://www.osnabruecker-dampflokfreunde ... 23117.html
Wagon pokazany na zdjęciu bardziej przypomina model firmy PSK niż produkt PIKO!
[zasadnicza różnica jest poprzeczne wzmocnienie pułla wagonu w części z podniesionym dachem].
I na koniec model PIKO w oznaczeniach PKP epoka IVa:

Oznaczenia sa autentyczne, info na podst. KMD 1(22)/2006 s.74
Cóż pozostaje mieć nadzieje, że kiedyś model polskiego Ty2 pociągnie oprócz polskiego Oppelna, G10, Kessela rownież model brankarda serii U(Ft).
pozdrawiam
wojtek jaroszuk