Pomysł naprawdę świetny!! Możesz odrobinę przesunąć mocowanie makiety we wnęce, tak aby po jednej stronie pozostało ok. 7 cm (jeżeli nie planujesz trakcji)?? Zyskasz wówczas 3 cm po drugiej stronie. Po dodaniu wychodzi 15 cm, a to już pozwala zabudować jakiś np. dworzec, wykonać wzniesienia, pagórki. W takim przypadku makieta może wznosić się od ok. 0,5 cm do 15 cm - na jej długości.PiotrT pisze:Makieta chowa się do wnęki 140x170x27cm.
Konstrukcja jest łamana więc po rozłożeniu ma wymiary 140x300cm [...] Makieta chowa się do wnęki i zostaje 10cm luzu. Więc nic wyższego niż 12 metrów nie przyczepię. Będzie płasko i niewysoko.
Moja makieta PiotrT
Moderator: mod-Makieta
- solar
- Kontakt:
Re: Moja składana makieta
-
- Kontakt:
Re: Moja makieta PiotrT
Zapowiada się obiecująco. Masz ciekawe rozwiązanie na przechowywanie makiety. Faktycznie wysokość 12cm może być troche ograniczająca, ale to zależy od ogólnej koncepcji. W każdym razie całośc jest warta dobrego zagospodarowania. Przy takiej powierzchni można nieco popuścić wodze fantazji 

- PiotrT
- Kontakt:
Moja składana makieta
Koncepcja trochę się zmieniła i musiałem zacząć wszystko od nowa.
Makieta chowa się do wnęki 140x170x27cm.
Konstrukcja jest łamana więc po rozłożeniu ma wymiary 140x300cm, 4,2m2 powierzchni TT jeżeli dobrze liczę

Tutaj będzie sobie stał tabor i się pięknie prezentował. Są dwie takie szuflady.

Mam już wstępny plan torowisk jutro wrzucę. Może podpowiecie co zmienić/poprawić.
Ograniczeniem jest wysokość. Makieta chowa się do wnęki i zostaje 10cm luzu. Więc nic wyższego niż 12 metrów nie przyczepię. Będzie płasko i niewysoko.
Makieta chowa się do wnęki 140x170x27cm.
Konstrukcja jest łamana więc po rozłożeniu ma wymiary 140x300cm, 4,2m2 powierzchni TT jeżeli dobrze liczę

Tutaj będzie sobie stał tabor i się pięknie prezentował. Są dwie takie szuflady.
Mam już wstępny plan torowisk jutro wrzucę. Może podpowiecie co zmienić/poprawić.
Ograniczeniem jest wysokość. Makieta chowa się do wnęki i zostaje 10cm luzu. Więc nic wyższego niż 12 metrów nie przyczepię. Będzie płasko i niewysoko.
- PiotrT
- Kontakt:
Prace powoli postępują. Ale z każdym krokiem pojawia się w głowie pięć dodatkowych które można wykonać.
Powstało stanowisko do tankowania spalinówek

Potem pojawiło się oświetlenie

Powstał też taki oto budyneczek

A tu jego pierwowzór na stacji Warszawa wschodnia
http://www.kolej.one.pl/index.php?dzial ... toid=48187
Papa wyszła mi trochę przygruba
Front robót został teraz przeniesiony w okolice peronu i tej nie zasianej połowy gdzie ma się pojawić skraj lasu.
Powstało stanowisko do tankowania spalinówek

Potem pojawiło się oświetlenie

Powstał też taki oto budyneczek

A tu jego pierwowzór na stacji Warszawa wschodnia
http://www.kolej.one.pl/index.php?dzial ... toid=48187
Papa wyszła mi trochę przygruba

Front robót został teraz przeniesiony w okolice peronu i tej nie zasianej połowy gdzie ma się pojawić skraj lasu.
- PiotrT
- Kontakt:
Bingotrucker pisze:Bardzo podobny tłuczeń mam na swoich modułach może nawet ten sam POLAK 5482.

Dla mnie jako nowicjusza było ciekawe że w paczkach wydaje się szary. Po nasączeniu pięknie brązowieje. Mam nadzieje że po całkowitym wyschnięciu kolor zostanie.

Nie mam doświadczenia ale w przypadku tego wydaje mi się to zbędne. Płyn pięknie wnika. Widać jak się rozlewa i tłuczeń nasiąka.FASLER pisze:... przed klejem spryskuję jeszcze sychy tłuczeń wodą ...
Jeśli dobrze pamiętam z tego co czytałem to mowa o DRAGONIE. Też go używam.trucker pisze:... ale nawet przy zastosowani najsłabszego podobno wikolu nie miałem po wyschnięciu żadnego nalotu ...
Po próbnym szutrowaniu i całkowitym wyschnięciu tego kawałka przed rozjazdami nie byłem w stanie oderwać drobinek przyczepionych do podkładów. Dlatego teraz starałem się oczyścić podkłady dokładniej przed zalewaniem. Ogólnie ten klej nie jest zdaje się polecany ale ja postanowiłem dać mu szansę. Stosuje go do modeli, konstrukcji drewnianych i trzyma super. I jest w niekończących się butelkach

Zobaczymy jak się tu sprawdzi. Jak będzie źle to nie omieszkam o tym napisać.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, 17:06 przez PiotrT, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Jeśli wikol jest jeszcze wilgotny a właśnie tak to wygląda to jest to normalne, po wyschnięciu powinno to zniknąć. Stosuję podobną metodę klejenia tłucznia tyle tylko że przed klejem spryskuję jeszcze sychy tłuczeń wodą, powoduje to że wikol jeszcze łatwiej wnika w szczeliny pomiędzy drobinki tłucznia.
- trucker
- Kontakt:
Bardzo podobny tłuczeń mam na swoich modułach może nawet ten sam POLAK 5482.
-
- Kontakt:
Może zamiast wikolu użyj kleju polimerowego - rozcieńczasz alkoholem
Koszt podobny a efekt trochę lepszy.
pozdrawiam
Paweł

Koszt podobny a efekt trochę lepszy.
pozdrawiam
Paweł
- ALF
- Kontakt:
jakiego tłucznia użyłeś?
pozdr
Raf
pozdr
Raf
- trucker
- Kontakt:
Może za gęsty jest wikol którym zalewasz tłuczeń stąd ten biały nalot . Ostatnio dość dawno robiłem torowisko , ale nawet przy zastosowani najsłabszego podobno wikolu nie miałem po wyschnięciu żadnego nalotu . Nie ma się jednak czym przejmować po prostu zapudruj nalot stosując suchą pastele lub pigment do farb w pasującym kolorze.
- PiotrT
- Kontakt:
Szutrowanie
Rozjazdy mam już podłączone, układ torów jest ostateczny wiec zacząłem szutrować.
Zasypuję do wysokości podkładów, potem wyrównuje i zgarniam tłuczeń (widać że nie wszędzie się udało - zobaczyłem dopiero na zdjęciach), a potem zalewam wikolem ze strzykawki rozrobionym w proporcjach 1:3 z odrobina płynu do zmywania naczyń.
Przed peronem widać że tłuczeń ma biały nalot. Mam nadzieję że to zniknie po całkowitym wyschnięciu

Zasypuję do wysokości podkładów, potem wyrównuje i zgarniam tłuczeń (widać że nie wszędzie się udało - zobaczyłem dopiero na zdjęciach), a potem zalewam wikolem ze strzykawki rozrobionym w proporcjach 1:3 z odrobina płynu do zmywania naczyń.
Przed peronem widać że tłuczeń ma biały nalot. Mam nadzieję że to zniknie po całkowitym wyschnięciu

Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, 17:04 przez PiotrT, łącznie zmieniany 2 razy.
- PiotrT
- Kontakt:
Dokładnie coś takiego chce osiągnąć z tym że mam trochę więcej miejsca więc moje elementy łukowe będą miały wymiary 500x1000 i promień 350.whosho pisze:Tutaj jest opis mojej pętli...

Ostatnio zmieniony 03 kwie 2012, 12:38 przez PiotrT, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2012, 11:34 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
- Niejeden
- Kontakt:
Trochę szkoda. Wystarczyłyby sTTandardowe profile na końcach i już mógłbyś brać udział w zloTTach (po zamontowaniu napędów oczywiście). Osobne przejściówki to trochę "mnożenie bytów", chociaż oczywiście jak najbardziej dozwolone.PiotrT pisze:Będzie zbudowana z modułów ale na razie to co powstało nie spełnia sTTandardu.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2012, 12:37 przez Niejeden, łącznie zmieniany 1 raz.
- PiotrT
- Kontakt:
Powstaje powoli.
Będzie zbudowana z modułów ale na razie to co powstało nie spełnia sTTandardu.
Planuję w przyszłości dorobić przejściowe moduły.
Rozjazdy są jeszcze bez napędów bo cały czas nie wiem jakie kupić albo czego użyć
Ale całość jest już przejezdna. Na tych tu ma powstać stacja z peronami.
Wymiary (mm) 300x1000 x2
Planuje wykonać całą pętle, a dopiero potem wziąć się za wykańczanie.
(Przepraszam z zdjęcia zrobione tosterem ale padły mi baterie w aparacie.)

Będzie zbudowana z modułów ale na razie to co powstało nie spełnia sTTandardu.
Planuję w przyszłości dorobić przejściowe moduły.
Rozjazdy są jeszcze bez napędów bo cały czas nie wiem jakie kupić albo czego użyć

Ale całość jest już przejezdna. Na tych tu ma powstać stacja z peronami.
Wymiary (mm) 300x1000 x2
Planuje wykonać całą pętle, a dopiero potem wziąć się za wykańczanie.
(Przepraszam z zdjęcia zrobione tosterem ale padły mi baterie w aparacie.)

Ostatnio zmieniony 03 kwie 2012, 12:36 przez PiotrT, łącznie zmieniany 1 raz.