Moduły łukowe
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Moduły łukowe
Tak do końca to bym się z tym nie zgodzil. Mamy w kraju sporo podobnych terenów.
Kanion Kolorado jest ze skal zawierających sporo żelaza co nadaje im brunatny kolor. Warunki klimatyczne nie sprzyjają rozwojowi bujnej zieleni. Skały mają ostry zarys na skutek szybko postępującej erozji.
Mnie wyszedł poerozyjny monolit który niezwykle rzadko występuje w naturze. Kolor nie odpowiada górom wapiennym. Brak pęknięć jest chyba największą wadą, którą mam zamiar zamaskować zielenią i okruchami skalnymi.
Kanion Kolorado jest ze skal zawierających sporo żelaza co nadaje im brunatny kolor. Warunki klimatyczne nie sprzyjają rozwojowi bujnej zieleni. Skały mają ostry zarys na skutek szybko postępującej erozji.
Mnie wyszedł poerozyjny monolit który niezwykle rzadko występuje w naturze. Kolor nie odpowiada górom wapiennym. Brak pęknięć jest chyba największą wadą, którą mam zamiar zamaskować zielenią i okruchami skalnymi.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Jakoś tak "nie polsko" wyglądają te skały. Bo nie są to wapienie z Jury Krakowsko-Częstochowskiej a tym bardziej granity z Sudetów czy innych wysokich gór.
"Zajeżdża mi" tu Wielkim Kanionem z Kolorado
"Zajeżdża mi" tu Wielkim Kanionem z Kolorado

-
- Kontakt:
To byl eksperyment. Popelnilem kilka blędów - wyglądają jak z plastiku. Zostaną obsadzone zielenią aby zatrzeć ten nieprzyjemny efekt.

Ostatnio zmieniony 02 sty 2008, 11:44 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Zrób proszę zbliżenia samych skał i czy to są już gotowce czy jeszcze coś chcesz zmienić w nich ?
Czy nie są zbyt ....geometryczne
Czy nie są zbyt ....geometryczne

-
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 02 sty 2008, 09:08 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Oczywiście
A na następnym pustynia i palmy
Bagno będzie kilka km od skałek. Mam ograniczone możliwości lokalowe

Bagno będzie kilka km od skałek. Mam ograniczone możliwości lokalowe

- Mariusz
- Kontakt:
Albo bagna wokół skał.
Jakaś twierdza nie do zdobycia
Jakaś twierdza nie do zdobycia

-
- Kontakt:
Czyli tyle, ile elementy na 2-3 segmenty, nie oszczędzając zbytnio...tomeczek pisze:50-70zł., a może i mniej.
Skały na bagnieGrzegorzTT pisze:Podejście drugie do skał.....

Ostatnio zmieniony 30 gru 2007, 13:41 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
50-70zł., a może i mniej.miki pisze: Forma - jak rozumiem - gratis?
Ostatnio zmieniony 30 gru 2007, 13:40 przez tomeczek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Forma - jak rozumiem - gratis?tomeczek pisze:...na wcześniej wykonanej formie...i na formę...mediapan (ponacinana plyta MDF 10mm), który się skleja i na formę.
-
- Kontakt:
sklejkę można wygiąc mocząc ją wpierw z jednej strony wodą i mocując ją na wcześniej wykonanej formie. Można też skleić dwie cieńsze i na formę. Przy R 1500-1800 występują stosunkowo małe siły.
Do produkcji mebli używa się też giętkiej sklejki i z niej można wygiąć bez żadnego problemu R 200, lub też mediapan (ponacinana plyta MDF 10mm), który się skleja i na formę.
Do produkcji mebli używa się też giętkiej sklejki i z niej można wygiąć bez żadnego problemu R 200, lub też mediapan (ponacinana plyta MDF 10mm), który się skleja i na formę.
-
- Kontakt:
No nie wiem jak to się stało
. W piątek do południa byłem przekonany że robię R=1500. Po wycięciu listwy podtorza okazało się że nie pasuje. Pasowała R=1800
.
Jest jeszcze kolejny patent. Jeden z modulów (MP2-MP2) ma 2 x stronę zachodnią. Zbuduję drugi z 2 x ścianą wschodnią
A tak poważnie - płyta nośna jest ze styroduru ≠50 mm. Ścianki boczne ze sklejki 4mm bo cieńszej nie udało się kupić. Temat gdzieś się przewijał na forum ale moje pomysły zostały uznane za mało realne do spełnienia. Kędyś robiono samochody z ramą. Teraz robi się nadwozia "samonośne". Na tej zasadzie opierają się moje ostatnie konstrukcje.

Jest jeszcze kolejny patent. Jeden z modulów (MP2-MP2) ma 2 x stronę zachodnią. Zbuduję drugi z 2 x ścianą wschodnią

Siłą woliPiotrZ pisze:Jak "skłoniłeś" sklejkę na bocznych ściankach, by stała w łuku?! Nie widzę żadnych rozpórek pomiędzy ściankami.

A tak poważnie - płyta nośna jest ze styroduru ≠50 mm. Ścianki boczne ze sklejki 4mm bo cieńszej nie udało się kupić. Temat gdzieś się przewijał na forum ale moje pomysły zostały uznane za mało realne do spełnienia. Kędyś robiono samochody z ramą. Teraz robi się nadwozia "samonośne". Na tej zasadzie opierają się moje ostatnie konstrukcje.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2007, 13:39 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Jak "skłoniłeś" sklejkę na bocznych ściankach, by stała w łuku?! Nie widzę żadnych rozpórek pomiędzy ściankami.
No chyba że ten wkład wewnątrz modułu, wyglądający jak pianka, jest całkiem sztywnym tworzywem.
Zaciekawiony
PiotrZ
No chyba że ten wkład wewnątrz modułu, wyglądający jak pianka, jest całkiem sztywnym tworzywem.
Zaciekawiony
PiotrZ
-
- Kontakt:
I za to Cię lubimy, baaardzo lubimyR=1800