MakieTTa modułowa - PiotrZ

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

PiotrZ
Kontakt:

Re: MakieTTa modułowa - PiotrZ

Post autor: PiotrZ »

Dzięki za uwagi.
A więc tak. Spróbowałem (pierwszy raz w życiu) spatynować model, czyli portal tunelu. Niestety wyszły mi mazy :/ Może da się to jeszcze uratować...?
Obrazek
Jeśli chodzi o uzupełnienie roślinności, to zgadzam się, że trzeba dodać jakieś krzaki i już zacząłem pierwsze próby produkcyjne, bo obecny stan na makiecie wygląda łyso. Inna sprawa, że podczas niedawnych wakacji w Międzygórzu (Kotlina Kłodzka), widziałem właśnie takie "czyste" lasy.
Obrazek Obrazek
Natomiast moje drzewka, no cóż, są kupne (NOCH 48640). To prawda, że pnie powinny być trochę jaśniejsze, a nie czarne i błyszczące. Dzięki Ranger za ofertę podmalowania ich na odpowiedni odcień, ale przed wystawą w Poznaniu muszę te drzewa wkleić w makietę, bo wypadają. Poza tym malowanie 50 pni to długa robota, więc narazie muszą zostać takie jakie są.
PiotrZ
Ostatnio zmieniony 06 paź 2008, 09:06 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Pni nie trzeba wymieniać, jakby był czas to bym Ci je Piotrze prysnął aeropgrafem na jakiś matowy kolorek i byłoby super.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Jednym słowem - ładnie. :)

1. Będziesz jeszcze sadził jakieś krzaki na tej górce? Może jakieś drobniutkie sypane liście? Taka kosmata roślinność bardo by tam pasowała.
2. Będziesz brudził szczyt portalu tunelowego (od dymu)?
3. Probowałeś wymienić pnie tych "iglastych" na jakieś naturalnej produkcji? Polecam...

Fajnie, że znowu jest coś nowego! Przeszlifujemy Ci tory taborem w Poznaniu :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 05 paź 2008, 18:53 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrZ
Kontakt:

Witam i przedstawiam aktualny wygląd moich 2 modułów: Porąbka Tunel i Porąbka Zagórze:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Planuję jeszcze trochę zagęścić las nad tunelem (+25 drzew i jakieś krzaczki), a na zagórzu trzeba skończyć budowę domu. Natomiast wykończenie terenu przydomowego to w następnym etapie (po targach HOBBY).
Pozdrawiam
PiotrZ
Ostatnio zmieniony 05 paź 2008, 16:26 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

PiotrZ pisze:Pozostało wymalować białe linie wokół niszy (wnęki).
Ta nisza jest ekstra. :mrgreen: Ciekawe, czy będzie ja widać, jak już zabudujesz cały tunel i posadzisz zieleń?

Jeśli chodzi o białe pasy wokół, to mam pytanie do specjalistów, czy ich istnienie zależy w jakiś sposób od epoki? Bo teraz na przykład, to maluje się w białe pasy wszystko, włącznie z samym portalem tunelu włącznie....
Ostatnio zmieniony 05 sie 2008, 11:39 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrZ
Kontakt:

Po długiej przerwie chciałbym przedstawić aktualny stan zaawansowania robót konstrukcyjnych w rejonie Porąbki, a mianowicie w tunelu i na zagórzu.
Obydwa moduły są przejezdne mechanicznie, ale jeszcze nie podłączyłem bananowych gniazdek (będą wkrótce). Wnętrze tunelu praktycznie gotowe. Pozostało wymalować białe linie wokół niszy (wnęki). Muszę też jeszcze zamaskować ślady po cięciu na portalach. Niestety z perspektywy człowieka w skali 1:120, w tunelu uwidoczniły się wszystkie nierówności :/
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Następnym etapem będzie uformowanie styropianowej góry nad tunelem.
A na zagórzu jeszcze tylko jeden fragment do doklejenia i prace geologiczne zostaną zakończone. Styropian i szpachlówkę zamalowałem farbą, bo… nie lubię dotykać styropianu
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
PiotrZ
PS. Do spotkania w październiku 2,5 miesiąca, a roboty jeszcze kupa :roll:
Ostatnio zmieniony 05 sie 2008, 11:36 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Ja Piotrze ściągam tylko fotki gotowego i robię sam. To jest wtedy dobra zabawa :)
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

PiotrZ pisze:wkurza mnie, że kupuję gotowe i muszę przerabiać.
Piotrze, wszak na tym polega modelarstwo.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2008, 09:13 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Post autor: Jacula »

PiotrZ pisze:Niemniej spróbowałem i wyciąłem trochę cegieł z portalu...
I o niebo lepiej wygląda. Zniknęło takie jajo, jakie było na poprzednich zdjęciach. Teraz jest o wiele zgrabniej.

J
Ostatnio zmieniony 21 lut 2008, 09:13 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrZ
Kontakt:

Mariusz pisze: 2-3 kamienie uciachac !!
Jak mawiał trener Górski: „Łatwiej kijek pocienkować niż go potem pogrubasić” :lol:
Niemniej spróbowałem i wyciąłem trochę cegieł z portalu, zmniejszając nie tylko wysokość, ale i szerokość. Muszę teraz jeszcze zaszpachlować szpary.
Obrazek Obrazek Obrazek

Wygląda lepiej, ale wkurza mnie, że kupuję gotowe i muszę przerabiać. Chyba na próbę kupię portal w skali 1:160 !! i jeśli będzie tak samo przeskalowany jak ten do TT, to... wówczas będzie mi pasować.

Pozdro
PiotrZ
Ostatnio zmieniony 21 lut 2008, 09:11 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Mariusz pisze: 2-3 kamienie uciachac !!
Wszerz też jest za duży, a tego się już nie uciacha... :(
Ten portal jest przeskalowany pod każdym względem. Ja bym na miejscu PiotraZ zrobił portal od początku, tym bardziej, że wszystko na jego makiecie jest za małe i za ciasne, więc za duży na odmianę portal będzie tam wyglądał monstrualnie.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2008, 12:06 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

:shock: 2-3 kamienie uciachac !!
PiotrZ
Kontakt:

Dziś zrobiłem przymiarki z torem i taborem. Wyniki, a właściwie wygląd, zobaczcie sami na poniższych zdjęciach. Czy wlot do tunelu na starej, drugorzędnej linii powinien być taki wielki? A może jednak nie jest tak źle?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Rację ma oelka mówiąc, że producenci robią jeden rozmiar portalu dla wszystkich konfiguracji, a więc linie zelektryfikowane i niezelektryfikowane oraz tor prosty i w łuku. Wymiary są maxa tak, aby tabor przejechał w każdej sytuacji. Jeśli jakiś mechanik zapędzi się swym elektrowozem z podniesionymi patykami, to też się zmieści :lol: Obrazek
w przypadku tunelu o przekroju owalnym nalezalo by zrobic obliczenia na podstawie podanych wzorow
Podane przeze mnie wcześniej wymiary portalu, zostały właśnie wyliczone wg wzorów z normy NEM105.

Pozdrawiam
PiotrZ
Ostatnio zmieniony 19 lut 2008, 23:14 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

PiotrZ pisze:Ja rozumiem, że wysokość sieci trakcyjnej jest już uwzględniona w skrajni opisanej w NEM (rubryka dla linii zelektryfikowanych), czyli nie trzeba zostawiać ekstra zapasu na druty.
Jest podwieszona z wykorzystaniem roznych rozwiazan techniczcnych w postaci wysiegow lub podwieszen poprzecznych do scian lub stropu. I czesto na minimalnej wysokosci zawieszenia.
Z tunelami o przekroju prostokatnym jest latwiej bo NEM105 przewiduje dwie skrajnie tunelu dla kolei niezlektryfikowanych (o wyskosci skrajni taboru H4 z NEM102 i zelektryfikowanej. Natomiast w przypadku tunelu o przekroju owalnym nalezalo by zrobic obliczenia na podstawie podanych wzorow (C=2,2G) i wowczas byloby wiadomo czego oczekiwac.
Podejrzewam, ze producenci ulatwiaja sobie zycie i portale tunelowe moga byc robione w jednym rozmiarze.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 19 lut 2008, 17:21 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Masz rację. Więc pozostaje wykonac sobie samemu portal wedle swojego życzenia.
Moje tunele były na łukach, więc wloty musiały byc szersze. A więc było ok.
Przy torze prostym nie musisz kłaśc toru centralnie po środku tunelu. Możesz go położyc bliżej jednej ze ścian, symulując jeden tor rozebrany, albo coś w tym rodzaju. Spotykałem się z takimi rozwiązaniami.
Ale wydaje mi się, że jak uniesiesz tor na podsypce tłuczniowej, to przestanie Ci się wydawac, że jest zbyt wysoki otwór tunelowy.
Nie położysz przecież toru na sklejce tylko. A portal może na niej stac bezpośrednio.
Próbuj.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”