Drzewa liściaste
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Re: Drzewa liściaste
Na okrągło jesteśmy epatowani reklamami, ostatnio TEMU uaktywniło się z kolejkami (H0).
Dziś mi wyskoczyło coś takiego: Wygląda zachęcająco, za tą cenę to bym wziął ze 100 szt, ale niestety piszą tylko o jednej.
Dziś mi wyskoczyło coś takiego: Wygląda zachęcająco, za tą cenę to bym wziął ze 100 szt, ale niestety piszą tylko o jednej.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Nie ma żadnego dodatkowego stelażu. Zarośla to tylko efekt kilkukrotnego "nasiania" trawy elektrostatycznej na Wikol.
Robię to tak: "sieję" trawę na Wikol, odczekuję aż przeschnie, nanoszę krople gęstego Wikolu na końce posianych źdźbeł, "sieję" kolejną warstwę trawy, i tak dalej, aż do uzyskania pożądanego efektu.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
To fajny pomysł,na elastycznym podłożu z nici nasączonych Wikolem
BTW: jak tworzysz kępy krzaków - chodzi o podniesienie, czy też na jakimś stelażu (np z drutu) jak dla drzew ?
Elektrosadziłem na krople wikolu na koszulce od dokumentów, z arkuszem laminatu miedzianego w środku, ale mi powstawały tylko kępy traw.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Nic nie wrzucałem. Może w wolnej chwili, jak będzie mi się nudziło.... 
Ale jak pisałem - metoda nie jest odkrywcza. Na modelarstwo.info znajdziecie poradniki użytkowników ASTRO i Paweł.W-wa, które opisuja podobne metody.
A tu kolejne pomysły na zieleń na makiecie:
https://forum.modelarstwo.info/threads/ ... st-1018903

Ale jak pisałem - metoda nie jest odkrywcza. Na modelarstwo.info znajdziecie poradniki użytkowników ASTRO i Paweł.W-wa, które opisuja podobne metody.
A tu kolejne pomysły na zieleń na makiecie:
https://forum.modelarstwo.info/threads/ ... st-1018903
-
- Kontakt:
Wrzucałeś u siebie na stronkę jakiś samouczek?
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
W sumie żadna zaawansowana technika.
Trochę drutu, owaty tapicerskiej i trocin. No i jeszcze 20 lat doświadczenia, ale tego nie kupi się wysyłkowo...
Trochę drutu, owaty tapicerskiej i trocin. No i jeszcze 20 lat doświadczenia, ale tego nie kupi się wysyłkowo...

- MonsterSale
- Kontakt:
O matko, fantastyczne! BrawoT_Domagalski pisze:Na "konkurencyjnym" forum pochwaliłem się swoimi najnowszymi drzewkami w TT:
https://forum.modelarstwo.info/threads/ ... st-1018493
- Tomasz
- Kontakt:
Jeśli taki efekt końcowy wyszedł przy szybkim tempie pracy to strach pomyśleć jakie wyjdą na spokojnie
Rewelacja!

Rewelacja!
-
- Kontakt:
Bardzo fajne te drzewa.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Na "konkurencyjnym" forum pochwaliłem się swoimi najnowszymi drzewkami w TT:
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:

- Scio
- Kontakt:
Teraz już wiem dlaczego moja jabłonka obrodziła w pierwszym roku po posadzeniu, a potem już nigdy nie miała jabłek.maciej_kolej pisze:A zatem ile jabłek/mirabelek (jak kto woli) na drzewie ? Pozostaje wiek drzew, odmiana i zastosowana podkładka (decydująca o wzroście i "gabarytach" drzewa) - to decydujące czynniki. ...

Ostatnio zmieniony 07 kwie 2013, 09:10 przez Scio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:

Tylko że tu nikt nie kwestionuje podkładki, odmiany, agrotechniki, plonu, lecz niespotykany w naturze urodzaj w postaci owoców wielkości melonów które jakimś cudem wyrosły na drzewie.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
A zatem ile jabłek/mirabelek (jak kto woli) na drzewie ? Pozostaje wiek drzew, odmiana i zastosowana podkładka (decydująca o wzroście i "gabarytach" drzewa) - to decydujące czynniki. Oczywiście do tego kwestia właściwej agrotechniki i prowadzenia drzew. W pierwszych latach po posadzeniu (czyli po wejściu w okres owocowania, ale przed okresem osiągnięcia tzw. pełni owocowania) plon z drzewka jabłoni kształtuje się w granicach od jednego do kilku kilogramów. Po wejściu w pełnię owocowania od 10 do 100 kg owoców (z drzew na podkładkach karłowej i półkarłowej). Dużą rolę odgrywa kwestia corocznego lub przemiennego owocowania, przerzedzania zawiązków, strat w czasie zimy itd. Średnio można się spodziewać z odmian uznanych za plenne około 30-50 kg owoców z drzewa. Bywają i rekordy... np. z drzew odmiany 'Topaz' na podkładce M26 zbieraliśmy w 10 roku po posadzeniu po 120 kg owoców (i to średniej wielkości, po przerzedzaniu
). Widziałem też stare (trzydziestokilkuletnie) drzewo odmiany 'Boskoop' na siewce antonówki z którego plon wynosił... 880 kg
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie
-
- Kontakt: