Wysłany: 30 Lipiec 2010, 14:54 Przeniesienie napędu po wymianie silnika
W związku z tym że wszystkie moje lokomotywy zostały wyposażone w dekoder, pojawił się mały problem. Dwie stare lokomotywy tj BR130 i BR118 BTTB po włożeniu dekodera nie zachowywały się najlepiej, jedna pracowała głośno i szarpała, druga przerywała. Postanowiłem wymienić w nich silniki (gdzieś czytałem o tym na forum) na zamienniki Tilliga i tak zamiast silnika 8310 włożyłem 203400 silniki pasują znakomicie ale od strony silnika zmieniła się końcówka wału. Poprzednio był to przecięty wałek silnika w poprzek teraz mianowicie jest to wypust na krzyż, z drugiej strony pozostało oczywiście koło zębate. Jaki wałek do przeniesienia napędu teraz zastosować? Czy Tillig oferuje coś takiego?
Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem jest wymiana silnika przy użyciu "zestawu wymiennego" (było o tym TU), np takiego.
W takim zestawie masz silnik + elementy dopasowujące do konstrukcji BTTB.
Wymieniona firma na wiosnę jest dostępna podczas Dni Otwartych Tilliga, na jesieni w Lipsku. Można także próbować zakupu korespondencyjnie.
i jeszcze jedno: zajrzyj do porad, tam opisywałem wymiany, trzeba trochę podciąć mocowanie silnika aby nie wadziło o dolną zębatkę. tutaj też Tillig wprowadził pewne zmiany.
link: http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=5226, możesz też pytać tutaj albo na PW.
Ostatnio zmieniony przez krzysztof 30 Lipiec 2010, 17:57, w całości zmieniany 1 raz
dzieki za punkcik.
tam jeszcze wchodzi sprężynka (w otwór plastiku na osi silnika), która dopycha wałek do metalowej płytki. ale ja później z niej zrezygnowałem, tyle że trzeba delikatnie zsunąć ten plastik z osi silnika tak, aby luz wałka nie przekraczał 0,5mm.
Ostatnio zmieniony przez krzysztof 31 Lipiec 2010, 19:51, w całości zmieniany 1 raz